Οι τιμές των κατοικιών υπερτριπλασιάστηκαν στην Ουγγαρία (+290%), ενώ μεγάλη αύξηση καταγράφηκε και στα ενοίκια (+109%)
Το δ΄ τρίμηνο του 2025, οι τιμές των κατοικιών στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 5,5%, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 3,2% σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2024. Σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2025, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,8% και τα ενοίκια κατά 0,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Κατά την τελευταία δεκαετία, μεταξύ 2015 και τρίτου τριμήνου του 2025, οι τιμές των κατοικιών στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 64,9% και τα ενοίκια κατά 21,8%.
Όσον αφορά τα εθνικά δεδομένα, κατά τη σύγκριση του τέταρτου τριμήνου του 2025 με το 2015, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν περισσότερο από τα ενοίκια σε 25 από τις χώρες της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι τιμές των κατοικιών υπερτριπλασιάστηκαν στην Ουγγαρία (+290%) και έχουν υπερδιπλασιαστεί σε 12 χώρες, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται στην Πορτογαλία (+180%), τη Λιθουανία (+168%) και τη Βουλγαρία (+157%). Η Φινλανδία ήταν η μόνη χώρα όπου οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (-3%).
Κατά την ίδια περίοδο, τα ενοίκια αυξήθηκαν και στις 27 χώρες της ΕΕ, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στην Ουγγαρία (+109%), ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (+88%) και την Ιρλανδία και την Πολωνία (και οι δύο +76%).
Οι τιμές κατοικιών στην ευρωζώνη και την ΕΕ
Το δ΄ τρίμηνο του 2025, οι τιμές των κατοικιών, όπως μετρώνται με τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών, αυξήθηκαν κατά 5,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 5,5% στην ΕΕ σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το τρίτο τρίμηνο του 2025, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 5,1% και 5,4% στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ , αντίστοιχα.
Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2025, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,8% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Εξελίξεις τιμών κατοικιών στα κράτη μέλη της ΕΕ
Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, μία χώρα παρουσίασε ετήσια μείωση στις τιμές των κατοικιών το τέταρτο τρίμηνο του 2025 και είκοσι πέντε παρουσίασαν ετήσια αύξηση. Η πτώση καταγράφηκε στη Φινλανδία (-3,1%), ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (+21,2%), την Πορτογαλία (+18,9%) και την Κροατία (+16,1%).
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι τιμές μειώθηκαν σε τρία κράτη μέλη, παρέμειναν σταθερές σε ένα ( Κύπρος ) και αυξήθηκαν σε είκοσι δύο κράτη μέλη. Οι μειώσεις καταγράφηκαν στη Γαλλία (-0,7%), τη Φινλανδία (-0,5%) και την Εσθονία (-0,3%), ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Σλοβενία (+5,1%), την Ουγγαρία (+4,2%) και την Πορτογαλία (+4,0%).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αύξηση των εταιρικών πτωχεύσεων παγκοσμίως προβλέπει η Allianz Trade
- Παραμένει η αντικαταβολή με μετρητά. Αποσύρθηκε από το πολυνομοσχέδιο η διάταξη για ηλεκτρονική πληρωμή
- ΕΒΕΠ: Τα 10 ευρώ δεν καταργούν την απόδειξη – Τι ισχύει για κεράσματα, δώρα και δωρεάν δείγματα
- Pepco: Παρά τον πόλεμο, μπαίνει στην αγορά της Ουκρανίας
- Σε τροχιά άρσης των αμερικανικών κυρώσεων το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας
- Sabo: Επένδυση σε νέες εγκαταστάσεις 60.000 τμ
- Ενέργεια και χειμερινή επάρκεια στη συνεδρίαση των 27 Υπουργών Ενέργειας
- Τέλος χρόνου για τη GLS για την απόκτηση της ACS, τα δύο σενάρια
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








