Διεθνή

Ευρώπη: Κερδοσκόποι “έριξαν” στην αγορά γαλοπούλες για τα Χριστούγεννα με γρίπη των πτηνών

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC, έχει συνδέσει  την γρίπη των πτηνών με ανεξήγητες νευρολογικές ασθένειες σε ανθρώπους

Επτά χώρες ενημερώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF, για γαλοπούλες προέλευσης Λιθουανίας στις οποίες εντοπίστηκε ο υψηλά παθογονικός ιός της γρίπης των πτηνών (H5N1).

Ο ιός της γρίπης των πτηνών (H5N1), ανιχνεύθηκε στις 18-12-2023 με μοριακή μέθοδο (PCR), σε 12 δείγματα και στις 19-12-2023 σε 7 δείγματα. Όπως αναφέρεται στην προειδοποίηση πρόκειται για ολόκληρες γαλοπούλες, για κομμάτια αλλά και για προϊόντα που περιέχουν μολυσμένα από τον ιό πουλερικά. Οι χώρες που έκαναν εισαγωγή και ενημερώθηκαν από το RASFF είναι η Γερμανία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η γρίπη των πτηνών είναι μια ασθένεια που προσβάλλει ιδιαίτερα τα οικόσιτα πουλερικά όπως τα κοτόπουλα, οι γαλοπούλες και οι πάπιες. Η γρίπη των πτηνών δεν είναι τροφιμογενής ασθένεια, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν θα νοσήσουν από την κατανάλωση πουλερικών που έχουν όμως μαγειρευτεί σωστά. Αλλά  σε περίπτωση που ένα κοπάδι βγει θετικό, δεν πρέπει να εισέλθει στην τροφική αλυσίδα.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC, έχει συνδέσει  την γρίπη των πτηνών με ανεξήγητες νευρολογικές ασθένειες σε ανθρώπους. Ενώ και τρεις υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποίησαν ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών παγκοσμίως εγείρει ανησυχίες ότι ο ιός μπορεί να προσαρμοστεί για να μολύνει ανθρώπους πιο εύκολα. Οι οδηγίες του ΠΟΥ έχουν καταστήσει σαφές ότι είναι ασφαλές να τρώμε καλομαγειρεμένα πουλερικά και πτηνά, ακόμη κι αν έχουν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών. Ο ιός της γρίπης των πτηνών είναι ευαίσθητος στη θερμότητα και το σχολαστικό μαγείρεμά των πουλερικών θα σκοτώσει τον ιό. Έχει βρεθεί ότι αν όλα τα μέρη του φαγητού φτάσουν τους 70 βαθμούς Κελσίου, ο ιός θα σκοτωθεί.

Αλλά όπως πάντα, θα πρέπει να ακολουθείτε τον σωστό χειρισμό και το μαγείρεμα  σε κοτόπουλα και γαλοπούλες.

  • Διατηρήστε το προϊόν στο ψυγείο ή κατεψυγμένο μέχρι να είναι έτοιμο για μαγείρεμα.
  • Ξεπαγώστε στο ψυγείο ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
  • Κρατήστε το ωμό κρέας και τα πουλερικά χωριστά από άλλα τρόφιμα.
  • Πλένετε τις επιφάνειες εργασίας (συμπεριλαμβανομένων των σανίδων κοπής), τα σκεύη και τα χέρια αφού αγγίξετε ωμό κρέας ή πουλερικά.
  • Μαγειρέψτε καλά.
  • Διατηρήστε ζεστά τα ζεστά φαγητά.
  • Βάλτε αμέσως τα υπολείμματα στο ψυγείο ή πετάξτε.

Τα πουλερικά είναι ασφαλή όταν μαγειρεύονται σε ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία 165 βαθμών Φαρενάιτ. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο για να βεβαιωθείτε ότι επιτυγχάνεται αυτή η θερμοκρασία.

Ενώ τα πουλερικά είναι ασφαλή στους 73ο C μπορεί να είναι απαραίτητο να τα μαγειρέψετε σε υψηλότερη θερμοκρασία για να φτάσετε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο “έτοιμο”.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τη θερμοκρασία στην οποία το φαγητό σας δεν είναι μόνο ασφαλές, αλλά είναι και η καλύτερη ποιότητα:

  • Κοτόπουλο, Λευκό κρέας γαλοπούλας: 75οC
  • Κοτόπουλο, Σκούρο κρέας γαλοπούλας: πάνω από 80οC
  • Αλεσμένο κοτόπουλο, γαλοπούλα: 73ο C
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu