Διεθνή

Fitch: Αιφνιδιαστική υποβάθμιση του outlook της Γαλλίας – Συναγερμός για το χρέος

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Στο «A+» επιβεβαίωσε η Fitch τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας, αναθεωρώντας ωστόσο τις προοπτικές από «σταθερές» σε «αρνητικές»

Σε αιφνιδιαστική αναθεώρηση των προοπτικών της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας σε «αρνητικές» (Negative Outlook) από «σταθερές» (Stable Outlook) προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος Fitch Ratings, προειδοποιώντας ότι η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών και ο πολιτικός κατακερματισμός υπονομεύουν τις προοπτικές σταθεροποίησης του δημόσιου χρέους.

Παράλληλα, η Fitch επιβεβαίωσε στο «A+» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση εκδότη σε ξένο νόμισμα (Long-Term Foreign-Currency Issuer Default Rating – IDR) της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Η αναθεώρηση των προοπτικών δεν συνιστά υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης, αποτελεί ωστόσο σαφή προειδοποίηση για αυξημένο κίνδυνο μελλοντικής υποβάθμισης, εφόσον συνεχιστεί η επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας.

Ο οίκος επισημαίνει ότι, σε σύγκριση με την προηγούμενη αξιολόγηση του Αυγούστου, οι οικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί, καθώς η ανάπτυξη εμφανίζεται ασθενέστερη, το κόστος δανεισμού υψηλότερο και το δημοσιονομικό έλλειμμα μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Στο 124% του ΑΕΠ το χρέος έως το 2028 – Πιέσεις από τις αγορές

Η Fitch προβλέπει πλέον ότι το δημόσιο χρέος της Γαλλίας θα αυξηθεί περίπου στο 124% του ΑΕΠ έως το 2028, από 115,7% το 2025, ενώ η πολιτική αβεβαιότητα και οι κοινωνικές εντάσεις δυσχεραίνουν την εφαρμογή μιας διατηρήσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι πιέσεις είναι ήδη εμφανείς στην αγορά κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του γαλλικού δεκαετούς να έχει ξεπεράσει την περασμένη εβδομάδα το 5,14%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2002.

Η εξέλιξη αυτή αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας.

Η Fitch εκτιμά ότι ο πολιτικός κατακερματισμός και η ένταση της δημόσιας αντιπαράθεσης ενόψει των προεδρικών εκλογών περιορίζουν τις πιθανότητες ουσιαστικής και διατηρήσιμης μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Παρά τις αρνητικές εξελίξεις, η αξιολόγηση «A+» εξακολουθεί να στηρίζεται στο μεγάλο μέγεθος και στη διαφοροποίηση της γαλλικής οικονομίας, στην ισχύ των θεσμών και στη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα και ο οίκος Moody’s διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας στο «Aa3», με «αρνητικές» προοπτικές, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει στην έγκριση προϋπολογισμού δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2027.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διεθνή

close menu