Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για τις 30 Απριλίου
Η εμπορική λειτουργία του πρώτου πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στην Ελλάδα, του FSRU Αλεξανδρούπολης ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσεις στις 30 Απριλίου.
Κατά το στάδιο των δοκιμών, όμως, εντοπίστηκαν ορισμένα τεχνικά ζητήματα και αποφασίστηκε οι δοκιμές να επαναληφθούν από την αρχή. Έτσι η εμπορική λειτουργία του FSRU θα ξεκινήσει, εκτός απροόπτου, εντός του Μαΐου, χωρίς να έχει δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία από την εταιρεία Gastrade.
Θυμίζουμε ότι οι μέτοχοι του FSRU, που ανήκει στην εταιρεία Gastrade, είναι η Ελμίνα Κοπελούζου (20%), η Gaslog (20%), η ΔΕΠΑ Εμπορίας (20%), ο ΔΕΣΦΑ (20%) και η Bulgartransgaz (Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας) (20%).
Το FSRU, μια επένδυση ύψους 380 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις αρχές του 2022 με στόχο να προστεθεί στην αλυσίδα των έργων που προωθούν την απεξάρτηση της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.
Με χωρητικότητα δεξαμενών 153.500 κ.μ. LNG, συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της χώρας μας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, τον λεγόμενο και Κάθετο Διάδρομο φυσικού αερίου, μέσω φυσικά της κατάλληλης αναβάθμισης των δικτύων μεταφοράς στις χώρες αυτές.
Το έργο χωροθετείται στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης και αποτελείται από μια υπεράκτια πλωτή μονάδα υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG FSRU) και ένα σύστημα αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Στο Αμπου Ντάμπι για το πρώτο μπασκετικό στέμμα της σεζόν ο Ολυμπιακός
- Λαγκάρντ: «Θα δούμε» αν θα φύγω πριν από τη λήξη της θητείας μου
- Σαφάρι ελέγχων στα ιδιωτικά ιατρεία με ΑΙ και την πλατφόρμα Med Watch
- Ρωσικό πετρέλαιο: Ράλι άνω των $120 για το ESPO – Ρεκόρ στο premium έναντι Brent
- ΕΤΕπ και Εθνική Τράπεζα: 250 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων σε ασφάλεια και άμυνα
- Θέουτα: Ξεκίνησε η μεταφορά μεταναστών στο νέο καταυλισμό του λιμανιού εν μέσω εντάσεων
- Η Anthropic στήνει αθόρυβα εργαστήριο βιολογίας και ενισχύει το στοίχημα της AI στα φάρμακα
- Μεγάλα ντέρμπι και πλούσια αθλητική δράση αυτή την εβδομάδα στη MagentaTV
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









