Τουρισμός

FTI Group: Τί μέλλει γενέσθαι για τους 7.500 τουρίστες

Ο CEO του FTI Group, Karl Markgraf

Πόσα χάνουν οι ξενοδόχοι της Κρήτης

Ψυχραιμία και αναμονή για τις εξελίξεις των επόμενων ημερών συνιστούν οι ξενοδοχειακοί παράγοντες της χώρας λίγες ώρες μετά την είδηση για την κατάθεση αίτησης πτώχευσης από την FTI Τοuristik, tour operator, ο οποίος θεωρείται, αυτή τη στιγμή, ο τρίτος μεγαλύτερος στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής, κατά την τελευταία ενημέρωση του πρακτορείου FTI, αυτή τη στιγμή 7.500 επισκέπτες σε περίπου 250 ξενοδοχεία βρίσκονται, μέσω του tour operator στην Ελλάδα, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιες περιοχές είναι αυτοί.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Χατζής

Όπως δηλώνει ο ίδιος, «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και το επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορούμε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης. Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των συναδέλφων και συστήνουμε ψυχραιμία».

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Γραφείων (FEDHATTA) Λύσανδρος Τσιλίδης σημείωσε στο Financial Report ότι «είμαστε σε επαφή και προσπαθούμε να βρούμε, μέσω των μελών μας, πόσοι ακριβώς είναι οι τουρίστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα μέσω FTI. Σίγουρα έχει δημιουργηθεί μια αναστάτωση, αλλά θεωρώ ότι μακροπρόθεσμα δεν θα επηρεάσει τις φετινές τουριστικές εξελίξεις. Όσοι έχουν κανονίσει τις διακοπές τους με τον συγκεκριμένο tour operator, έχει καθοριστεί με προεδρικό διάταγμα, που έχει βγει από τη δεκαετία του 90′ ότι μπορούν να πάνε με άλλο, ενώ όσοι βρίσκονται ήδη κάπου και κάνουν διακοπές, θα επιστρέψουν με την πτήση τους».

Ο Λύσανδρος Τσιλίδης

Σε σχέση με τις προκαταβολές και το οικονομικό μέρος του ζητήματος, ο κ. Τσιλίδης αναφέρει ότι δεν μπορεί κανείς ακόμα να γνωρίζει το ύψος των χρημάτων που έχει δοθεί, θα πρέπει να υπάρξει τις επόμενες ημέρες αναφορά από τα πρακτορεία που συνεργάζονταν με την FTI για να διαπιστωθεί το πόσο οξύ τελικά είναι το πρόβλημα. Πάντως, το συγκεκριμένο στέλεχος δηλώνει ότι είναι αισιόδοξος για την συνέχεια και θεωρεί ότι η επίδραση στον ελληνικό τουρισμό δεν είναι μεγάλη, φέρνοντας, μάλιστα, ως παράδειγμα την περίπτωση της Thomas Cook πριν από πέντε χρόνια.

Πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως έχει, ήδη, αναφερθεί, αναμένεται να το έχει η Κρήτη, καθώς σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες, οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν ότι ο FTI θα έφερνε φέτος στην Κρήτη περίπου 150.000 τουρίστες και ως εκ τούτου η εξέλιξη αυτή θα επιφέρει ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων για τον τουρισμό και την Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, το θετικό είναι, κατά τις ίδιες πηγές, ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έλαβε χώρα στην αρχή της τουριστικής σεζόν, κάτι το οποίο, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για αρκετούς ιδιοκτήτες τουριστικών πρακτορείων, ξενοδόχους, αλλά κυρίως για χιλιάδες επισκέπτες.

«Μακροπρόθεσμα είναι αρνητικό το γεγονός ότι μικραίνει ο ανταγωνισμός στον τουρισμό, θα κάνουν παιχνίδι πλέον όλο και λιγότεροι tour operators και αυτό, όπως σε όλους τους κλάδους, δεν είναι καλό» τονίζει στο Financial Report ο πρώην Γεν. Γραμματέας της ΠΟΞ Μανώλης Τσακαλάκης και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων της Κρήτης και Πρόεδρος των Ξενοδόχων του Ρεθύμνου. «Φυσικά θα υπάρχει μια αναστάτωση, ιδίως από αυτούς τους επισκέπτες που βρίσκονται στην Κρήτη. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι όσοι έχουν πληρώσει, μέχρι και σήμερα θα κάνουν κανονικά τις πτήσεις και τις διακοπές τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους είναι ήδη σε προορισμούς. Είναι άγνωστο όμως τί θα γίνει από 5 Ιουνίου και μετά, δεν έχει βγει ακόμα κάποια ανακοίνωση».

O Μανώλης Τσακαλάκης

Κατά τον ίδιο, οι Κρητικοί ξενοδόχοι έχουν χάσει γύρω στα 800.000 ευρώ, από περυσινά χρωστούμενα, ενώ εκτιμά ότι συνολικά οι Έλληνες ξενοδόχοι θα απωλέσουν, επίσης από περυσινές οφειλές, πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Τί δήλωνε ο CEO Karl Markgraf πριν από μερικούς μήνες

Προς το παρόν, πάντως, επίσημη δήλωση από πλευράς του CEO, από τον Ιούλιο του 2023, Karl Markgraf δεν υπάρχει. Αυτό, πάντως, που είχε τονίσει, ο ίδιος σε συνέντευξή του στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου σε γερμανικό τουριστικό μέσο ήταν ότι ήθελε να κάνει το FTI πιο κερδοφόρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η βιωσιμότητα στον τουρισμό θα έπαιζε μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της εταιρείας.

«Ξέρω ότι μπορούμε να το κάνουμε, με τη βοήθεια των συνεργατών μας και των εργαζομένων μας» υπογράμμιζε στη συνέντευξη, όταν, ήδη, υπήρχαν κάποια πρώτα δημοσιεύματα που αναφέρονταν στα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο tour operator, χωρίς, όμως, να υπάρχει κάποια νύξη σε πτώχευση ή κάτι παρόμοιο.

Στην παρούσα φάση, πάντως, όποιος επισκέπτεται το site της εταιρείας μπορεί να βρει την ανακοίνωση ότι οι συνεργάτες της εταιρείας εργάζονται ακόμα και από το σπίτι τους και θα εξυπηρετήσουν τις επόμενες ώρες τα αιτήματα όλων των τουριστών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών της FTI.

H FTI, εν έτει 2024, έχει 11.000 εργαζομένους, 120 προορισμούς στους οποίους επιχειρεί και έξι κύριες αγορές, ενώ διαθέτει και θυγατρική που συνδέεται με τις μεταφορές. Έχει, δε, στο χαρτοφυλάκιό της διάφορα brands με έδρα τη Γερμανία όπως 5vorflug, Meeting Point International, BigXTRA και Windrose, ο ”πολυτελής” βραχίονας παροχής διακοπών. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι έχει πορεία πάνω από 40 χρόνια, αρχίζοντας ως μικρός τουριστικός οργανισμός που έκανε ταξίδια για άτομα που ήθελαν να μάθουν τη Γερμανική γλώσσα.

Μ.Μπακ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu