Οικονομία

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Μόνο το 10% των οχημάτων στη Θεσσαλία θα αποζημιωθούν

Σε όλη τη χώρα τα οχήματα που καλύπτονται για φυσικές καταστροφές φτάνουν το 20% - Σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Μαγνησία (Θεσσαλία) φτάνει μόλις το 10%. – Στα 300 εκατ. ευρώ το κόστος για τις ασφαλιστικές

Μιλώντας για την αποζημίωση των οχημάτων, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού επιμελητηρόυ Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου,  δήλωσε στην ΕΡΤ, ότι μόνο το 10% των οχημάτων στη Θεσσαλία θα αποζημιωθούν.

Το ζήτημα, όπως είπε, είναι ότι στη Θεσσαλία, ο αριθμός των οχημάτων που καλύπτεται για ζημιές από πλημμύρες είναι κάτω από 10% εξηγώντας ότι μόνο «το 10% των οχημάτων που καταστράφηκαν μπορούν να αποζημιωθούν από τις εταιρείες».

Αποκάλυψε ότι ενώ σε όλη τη χώρα τα οχήματα που καλύπτονται για φυσικές καταστροφές φτάνουν το 20%, σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Μαγνησία (Θεσσαλία) φτάνει μόλις το 10%.

«Κάθε όχημα για να μπορέσει να αποζημιωθεί θα πρέπει να υπάρχει το αντίστοιχο έγγραφο της Πυροσβεστικής που δηλώνει τι συνέβη. Ακόμα και αυτό που χάθηκε αποζημιώνεται», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις τις κατοικίες και σε αυτόν τον τομέα το ποσοστό των ασφαλισμένων δεν ξεπερνάει το 10%. «Ασφαλίζονται υποχρεωτικά όσα είναι (υποθηκευμένα) στην τράπεζα. Δεν έχουμε τόσα πολλά ασφαλιστήρια στον αγροτικό χώρο. Εκεί που είναι πολύ υψηλή ασφάλεια είναι στις επιχειρήσεις και ιδίως στις μεγάλες» τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.

Το 80% των αποζημιώσεων αφορούν μεγάλες επιχειρήσειςς

Το θέμα, όπως είπε, δεν είναι μόνο η αποκατάσταση των επιχειρήσεων αλλά και οι εργαζόμενοι. «Η ζημιά που φαίνεται στον θεσσαλικό κάμπο εκ πρώτης όψεως ξεπερνάει τα 300 εκατομμύρια για τις ασφαλιστικές με τόσο λίγους ασφαλισμένους» αποκάλυψε ο κ. Χατζηθεοδοσίου με το 80% των αποζημιώσεων να αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Μιλώντας για την ανάγκη της ασφάλισης εξήγησε ότι στη Φλόριντα και στην Καλιφόρνια, το 80% των πληγέντων αποζημιώθηκε από τις ασφαλιστικές, στη Γερμανία το 75% ενώ στην Ελλάδα μόλις το 10%.

«Πρέπει να υπάρξει τρόπος αύξησης των ασφαλισμένων σε ιδιωτικές ασφάλειες και μια συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισημαίνοντας ότι χρειάζεται και το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο.

«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για το 10% της μείωσης στον ΕΝΦΙΑ είναι καλή. Αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί σε 40 εκατ. στον κρατικό προϋπολογισμό. Αν ήταν 30% θα σήμαινε 120 εκατ. ευρώ αλλά η ζημιά τώρα είναι 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Άρα, μεγάλο μέρος των χρημάτων θα τα γλίτωνε η Πολιτεία από τον κρατικό προϋπολογισμό» εκτίμησε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών.

Αύξηση τιμών στα προϊόντα

Σχετικά με τις τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης, ο πρόεδρος του ΕΕΑ, έκανε την παραδοχή ότι «η καταστροφή του εσσαλικού Κάμπου θα σημάνει τις επόμενες ημέρες και αύξηση των προϊόντων λόγω του μεγάλου αριθμού των ειδών που παράγονται εκεί».

Όπως ανέφερε ότι παράγουν οι τέσσερις νομοί θα λείψουν το επόμενο διάστημα από την αγορά. Ο ίδιος μιλώντας για τα αιτήματα που δέχεται από τους επαγγελματίες των περιοχών που έχουν πληγεί δήλωσε ότι του ζητούν αντλίες για να βγάλουν τα νερά από τις επιχειρήσεις τους.

Ανάγκες

«Εμείς αποφασίσαμε να στηρίξουμε αυτές τις περιοχές με εργαλεία αναγκαία για να αποκατασταθούν. Ζητάνε καθαρτικά και εδώ φαίνεται το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που θα είναι οι ασθένειες. Ήδη έχουν εξαπλωθεί πάρα πολύ όταν ακόμη σε επτά δήμους το νερό είναι ακατάλληλο ακόμα και για να πλυθείς» τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου. Εκτίμησε μάλιστα ότι τα προβλήματα που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ μεγάλα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu