Επιχειρήσεις

ΓΣΕΒΕΕ: Να αποσύρει η Μενδώνη το «έξω από κάθε λογική» νομοσχέδιο περί ποσόστωσης ελληνικής μουσικής

Πρόκειται για άκριτη παρέμβαση χωρίς διάλογο που δημιουργεί μόνο προβλήματα

Η ΓΣΕΒΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά για το προτεινόμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού που θέτει ποσόστωση και υποχρεώνει μια σειρά από φορείς να παίζουν κατ΄ελάχιστον ελληνικά τραγούδια και ελληνική μουσική σε ποσοστό 45%.

Οπως αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ, για μια ακόμη φορά ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπος με μία, πέρα και έξω από κάθε λογική, παρέμβαση «άνωθεν», στην άσκηση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξενοδόχοι κατά Μενδώνη για νομοσχέδιο: Μήπως θα μας δώσουν και λίστα τραγουδιών;

Μέχρι τώρα υπάρχει μια συμφωνία για απόδοση δικαιωμάτων μέσω του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, αλλά με το νέο νομοσχέδιο αυτό αλλάζει

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Με αφορμή το προτεινόμενο σχέδιο νόμου από το Υπουργείο Πολιτισμού, «Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και της ορχηστρικής μουσικής απόδοσης του ελληνόφωνου τραγουδιού» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, για μια ακόμη φορά ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπος με μία, πέρα και έξω από κάθε λογική, παρέμβαση «άνωθεν», στην άσκηση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας.
Είναι δε παραπάνω από προφανές ότι αυτό το σχέδιο νόμου με τις διατάξεις του δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθόσον δεν λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες των κλάδων που θα επηρεάσει, όπου η φυσιογνωμία της επιχείρησης όσον αφορά το μουσικό ρεπερτόριο είναι επιλογή της ίδιας και δεν μπορεί να επιβάλλεται, στις Δημοκρατίες, από κάποιον τρίτο ιδιαίτερα δε όταν αυτός ο τρίτος είναι το Κράτος.
Όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, οι Έλληνες επιχειρηματίες στηρίζουν ανεπιφύλακτα το Πολιτισμικό προϊόν της χώρας μας όμως αυτές οι άκριτες παρεμβάσεις, χωρίς τον απαιτούμενο διάλογο με τους Φορείς, μόνο προβλήματα δημιουργούν και δεν έχουν θετικά αποτελέσματα.
Ως ΓΣΕΒΕΕ πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη προτεινόμενη νομοθετική παρέμβαση είναι ακόμα ένα «αγκάθι», όπου σε συνδυασμό με το άλυτο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, δεν είναι προς το συμφέρον τόσο των επιχειρήσεων όσο και των Ελλήνων μουσικών Δημιουργών.
Καλούμε το Υπουργείο να αποσύρει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, γιατί δεν είναι η ποσόστωση και το μίγμα του Ελληνόφωνου ως προς στο ξένο μουσικό τραγούδι που προωθεί και στηρίζει το Ελληνικό μουσικό πολιτισμικό μας προϊόν, αλλά οι προσπάθειες όλων μας για αναβάθμιση της ποιότητάς αυτού και σίγουρα όχι η μέσω προστίμων, εισπρακτική λογική της εν λόγω νομοθετικής παρέμβασης.

Δεν είναι αστείο: Η «Μενδώνη» επιβάλει τι μουσική θα παίζεται σε όλη την Ελλάδα σε κοινόχρηστους και ιδιωτικούς χώρους

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu