Σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής προχώρησε η κεντρική τράπεζα μετά την «παύση» του Ιουνίου, αυξάνοντας τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε όπως αναμενόταν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5,25% με 5,5%, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης.
Aυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχουν βρεθεί τα επιτόκια τα τελευταία 22 χρόνια.
H απόφαση ήταν ομόφωνη.
«Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) θα συνεχίσει να αξιολογεί τις επιπρόσθετες πληροφορίες και τις επιπτώσεις τους για τη νομισματική πολιτική» επισημαίνεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης.
Όπως είχε σημειώσει και στο ανακοινωθέν του Ιουνίου, η Fed αναφέρει ότι θα παρακολουθεί τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία και να μελετά τον αντίκτυπο των αυξήσεων επιτοκίων στην οικονομία «για να προσδιορίσει τον βαθμό της επιπρόσθετης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής που μπορεί να απαιτείται» για να επιτευχθεί ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό.
Η κεντρική τράπεζα υπογραμμίζει ακόμα ότι ο πληθωρισμός παραμένει «ανεβασμένος», τα κέρδη στην απασχόληση είναι «εύρωστα» και η οικονομική δραστηριότητα αναπτύσσεται με «μέτριο ρυθμό».
Τον Ιούνιο, η πλειονότητα των αξιωματούχων ανέμενε ότι τα επιτόκια θα φτάσουν στο 5,75%, κάτι που υποδηλώνει μία ακόμα αύξηση πέρα από τη σημερινή.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Στο Μαξίμου ο CEO της Telekom: Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο στην Ελλάδα στη νέα εποχή μετά την COSMOTE
- Θεσσαλονίκη: Αστικό λεωφορείο έπεσε σε στάση – Tέσσερις τραυματίες
- Inditex: Άνοδος 9% στις πωλήσεις τον Αύγουστο, αλλά το κόστος «ροκανίζει» τα κέρδη
- Επιστροφή ενοικίου: Πληρωμές έως 1.600 ευρώ τον Σεπτέμβριο, ποιοι ακολουθούν το Νοέμβριο
- Γαλλία: Ο Λεκορνί προαναγγέλλει μείωση της έκτακτης φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων
- ΚΡΙ-ΚΡΙ ΑΕ - Συμπληρωματική Ανακοίνωση – Οικονομικό Ημερολόγιο 2026
- Volkswagen: Το σχέδιο Blume για μια πιο «λιτή» VW σκοντάφτει στο βέτο της Κάτω Σαξονίας
- Στα 3,09 δισ. ευρώ το ενεργητικό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, +8,1% στο β΄ τρίμηνο
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








