Κατά τα άλλα οι ευρωπαίοι μαζί με τις ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία
Η Ευρώπη αγόρασε πέρυσι ποσότητες-ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ενεργειακών ερευνών Rystad Energy, παρά τις προσπάθειες της Γηραιάς Ηπείρου να μειώσει τα έσοδα που χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τα πλοία που έδεσαν σε ευρωπαϊκά λιμάνια το 2024 μετέφεραν 17,8 εκατ. τόνους ρωσικού LNG, δηλαδή επιπλέον 2 εκατ. τόνους σε σχέση με το 2023 και τα επίπεδα-ρεκόρ βάσει των αρχείων της Rystad Energy.
Η Ευρώπη έχει απεξαρτηθεί σε κάποιο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών, αλλά αγοράζει όλο και περισσότερα φορτία LNG από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Πέρυσι, η Ρωσία ξεπέρασε το Κατάρ, για να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της Ευρώπης μετά τις ΗΠΑ.
Συνολικά, το 2024 η Ευρώπη εισήγαγε 49,5 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου μέσω αγωγών και επιπλέον 24,2 δισ. κυβικά μέτρα σε υγροποιημένη μορφή με πλοία. Μέρος αυτής της ποσότητας LNG μπορεί να έχει μεταπωληθεί σε άλλες χώρες.
Να θυμίσουμε πως στις 31 Δεκεμβρίου 2024 η Ουκρανία διέκοψε τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των αγωγών της, τερματίζοντας μια ενεργειακή διαδρομή που ξεκίνησε τη σοβιετική εποχή και είχε επιβιώσει επί τρία χρόνια πολέμου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Γενοκτονία διέπραξε το Ισραήλ στη Γάζα με τη βούλα του ΟΗΕ
- Η ΕΕ κατέληξε σε εμπορική συμφωνία με την Ινδονησία, μετά από 9 χρόνια διαπραγματεύσεων
- Μέτρα και δράσεις αποκατάστασης του πυρόπληκτου Φενεού
- Ευρωπαϊκές αγορές: Στο «κόκκινο» οι δείκτες με πιέσεις στις τράπεζες
- Η Ελλάδα πιο κοντά με την Ινδία από την συνεργασία Aegean – IndiGo
- Έρευνα Ferryhopper: Τουριστική «βασίλισσα» του καλοκαιριού η Πάρος με +45% αύξηση εισιτηρίων
- H CrediaBank για την εξαγορά της HSBC Μάλτας έναντι 200 εκατ. ευρώ
- Noval Property: Στα 11 εκατ. ευρώ η λειτουργική κερδοφορία το α΄εξάμηνο, αυξημένη κατά 17%
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις