Ήταν όρος του Ισραήλ πως το Παρίσι δεν θα εκτελέσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης
Το Ισραήλ έθεσε ως προϋπόθεση για τη γαλλική συμμετοχή στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο το Παρίσι να δηλώσει δημόσια ότι δεν θα συμμορφωθεί με το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εις βάρος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αν εισέλθει στη χώρα, ανέφεραν η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz και το ισραηλινό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan.
Ώρες μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, σήμερα το πρωί, λέγοντας ότι ο Νετανιάχου χαίρει ασυλίας η οποία «θα πρέπει να ληφθεί υπόψη» παρά την έκδοση εντάλματος σύλληψης εις βάρος του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Η γαλλική ανακοίνωση φάνηκε να έρχεται σε αντίθεση με εκείνη που εξέδωσε λίγο μετά την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης, όταν το Παρίσι δήλωνε ότι θα τηρήσει την απόφαση του δικαστηρίου.
Ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός RMC μετέδωσε χθες ότι ο Νετανιάχου συνομίλησε την περασμένη εβδομάδα τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας από το Παρίσι να μην εφαρμόσει το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ.
Παράλληλα, σήμερα το απόγευμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως το εβραϊκό κράτος ενημέρωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ότι θα εφεσιβάλει την απόφασή του να εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος του ίδιου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.
Όπως είπε ο Νετανιάχου, ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, στενός σύμμαχος του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον ενημέρωσε για «σειρά μέτρων που προωθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο κατά του ΔΠΔ και χωρών που συνεργάζονται με το Δικαστήριο».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αυξήσεις και στο ελαιόλαδο, μετά το μοσχάρι και τη φέτα
- Τραμπ: Κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μετά την ακύρωση της συνάντησης με Πούτιν
- Καιρός: Αστατος με βροχές και καταιγίδες σε Κυκλάδες και ανατολικό Αιγαίο
- Wall Street: Κλείσιμο με πτώση εν μέσω ανησυχίας για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας
- Υπερδιπλασιασμός κερδών στο α’ εξάμηνο για την Unlimited Sport του ομίλου Fais
- Toyota Hellas: 500 εκατ. ευρώ πωλήσεις στο 9μηνο και προμέρισμα 20 εκατ. ευρώ
- ΔΕΘ Helexpo: Παράταση θητεία προέδρου και CEO έως 30/11/25
- Delio Holding: Από τα παγωτά στα ακίνητα ο εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς Δεληολάνη
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις