Αφορά μηχανήματα inverters, που χρησιμοποιούνται για τη μετατροπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε φωτοβολταϊκά και άλλα έργα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι προχωρά σε περιορισμούς στη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων για έργα φωτοβολταϊκών που περιλαμβάνουν μετατροπείς (inverters) από προμηθευτές τους οποίους χαρακτηρίζει «υψηλού κινδύνου», μεταξύ αυτών και η κινεζική Huawei. Η απόφαση εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από ξένες τεχνολογίες σε κρίσιμες υποδομές, ειδικά στον τομέα της ενέργειας.
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Siobhan McGarry, δήλωσε ότι η Κομισιόν αποφάσισε να λάβει «συγκεκριμένη δράση άμεσα» απέναντι στον κίνδυνο διατάραξης κρίσιμων ευρωπαϊκών υποδομών από ξένους παράγοντες. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσεται καθοδήγηση για τον περιορισμό της χρήσης κονδυλίων της ΕΕ σε έργα που χρησιμοποιούν inverters από προμηθευτές υψηλού κινδύνου.
Οι μετατροπείς αποτελούν βασικό εξάρτημα των φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν τα πάνελ σε ρεύμα κατάλληλο για το δίκτυο. Η σημασία τους δεν είναι μόνο τεχνική αλλά και στρατηγική, καθώς συνδέονται με τη λειτουργία και την ασφάλεια των ενεργειακών δικτύων. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι πιθανοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν χειραγώγηση παραμέτρων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, διακοπή της παραγωγής και μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε επιχειρησιακά δεδομένα.
Η ΕΕ ανησυχεί ότι, σε ακραίο σενάριο, κακόβουλη πρόσβαση σε τέτοιο εξοπλισμό θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε απομακρυσμένη διακοπή λειτουργίας ενεργειακών συστημάτων, προκαλώντας εκτεταμένες βλάβες ή blackouts. Οι ανησυχίες αυτές συνδέονται με τη σταδιακή ψηφιοποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και την αυξανόμενη εξάρτηση των χωρών από «έξυπνες» τεχνολογίες διαχείρισης παραγωγής και διανομής ρεύματος.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι περιορισμοί αφορούν προμηθευτές από την Κίνα, τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Ωστόσο, η κινεζική βιομηχανία βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της κυρίαρχης παρουσίας της στην αγορά. Η Κίνα ελέγχει περίπου το 80% της παγκόσμιας προμήθειας φωτοβολταϊκών inverters, ενώ εταιρείες όπως η Huawei και η Sungrow συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους κατασκευαστές διεθνώς.
Για έργα που έχουν ήδη ενταχθεί σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και χρησιμοποιούν τέτοιο εξοπλισμό, θα υπάρχει δυνατότητα αίτησης εξαίρεσης. Η Επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει έως την 1η Νοεμβρίου, κατά περίπτωση, αν ορισμένα έργα μπορούν να συνεχιστούν χωρίς περιορισμούς στην επιλογή προμηθευτών, ιδίως εάν βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης.
Η νέα κίνηση θυμίζει τη στάση της ΕΕ απέναντι στη Huawei και τη ZTE στα δίκτυα 5G, όπου οι Βρυξέλλες πιέζουν εδώ και χρόνια τα κράτη-μέλη να περιορίσουν ή να απομακρύνουν προμηθευτές που θεωρούνται δυνητικός κίνδυνος για την κυβερνοασφάλεια. Η διαφορά είναι ότι το επίκεντρο μετατοπίζεται πλέον από τις τηλεπικοινωνίες στην καθαρή ενέργεια, έναν τομέα κρίσιμο για την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης.
Το Πεκίνο έχει ήδη προειδοποιήσει ότι μπορεί να αντιδράσει σε μέτρα που περιορίζουν την πρόσβαση κινεζικών εταιρειών στην ευρωπαϊκή αγορά, γεγονός που δείχνει ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο τεχνικό ή ενεργειακό, αλλά βαθιά γεωπολιτικό.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Σαρωτική νίκη του Μόντι στη Δυτική Βεγγάλη φέρνει ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό της Ινδίας
- ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ - ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ
- Πτώση στον δείκτη οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο λόγω βιομηχανίας και νοικοκυριών
- Aντλίες θερμότητας: Άνοδος 25% στην τοποθέτησή τους μετά τη Μεσανατολική κρίση
- QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. - Αγορά ιδίων μετοχών
- Σκλαβενίτης: Πόσο θα πληρώνουν πλέον όσοι παραγγέλνουν ηλεκτρονικά
- Έκρηξη του φαγητού σε πακέτο: Το 82% της Gen Z τρώει μία ή και περισσότερες φορές εκτός σπιτιού
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








