Πρόσωπα

ICAP Advisory: Εσοδα €6 εκατ. και καθαρά κέρδη €2,5 εκατ., συμβουλεύοντας το δημόσιο

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ICAP Advisory, Νικήτας Κωνσταντέλλος.

Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και η συμμετοχή σε προγράμματα ΕΣΠΑ ήταν ανέκαθεν μια επικερδής επιχειρηματική δραστηριότητα

Στο επιχειρείν δεν χρειάζεται να είσαι «μεγάλος» για να βγάλεις χρήματα. Μπορείς να είσαι μικρός και μεσαίος στον κλάδο παροχής υπηρεσιών και να πετύχεις ασυνήθιστα κέρδη, μεγαλύτερα από αυτά που μπορεί να βγάλει μία μεσαία βιομηχανία. Ασε, που οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις δεν συγκρίνονται με αυτούς που αντιμετωπίζει η βιομηχανία.

Αρκεί να δραστηριοποιείσαι στο σωστό αντικείμενο και να εκμεταλλεύεσαι τις συγκυρίες.

Κάτι τέτοιο κάνει και η εταιρεία ICAP Advisory Α.Ε.,  η οποία ναι μεν εδρεύει στο ίδιο κτίριο, που εδρεύει η πιο γνωστή ICAP CRIF, αλλά δεν ανήκει στον όμιλό της.  Ουσιαστικά,  η ICAP Advisory έχει κρατήσει το κομμάτι της συμβουλευτικής από την πρώην ICAP η οποία πουλήθηκε από την Global Finance στην CRIF, την πολυεθνική, που εξειδικεύεται σε επιχειρηματική πληροφόρηση, προσφέρει λύσεις και υπηρεσίες, που αντιμετωπίζουν τον πιστωτικό κίνδυνο, διαχειρίζεται επιχειρηματικούς κόμβους σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο και διαθέτει προηγμένες ψηφιακές λύσεις.

Τα άτομα που ελέγχουν την ICAP Advisory είναι ο Νικήτας Κωνσταντέλλος και ο Γιώργος Μελισσαρόπουλος και κάνουν δουλειές κυρίως με το δημόσιο και δημόσιους φορείς. Ο Ν. Κωνσταντέλλος είναι ταυτόχρονα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και της ICAP CRIF. Μάλιστα, η ICAP Advisory έχει όχι το ίδιο, αλλά λογότυπο που παραπέμπει στην ICAP αλλά και είναι και διαφορετικό.

Κέρδη ο μισός τζίρος 

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της ICAP Advisory, που δημοσιοποιήθηκαν προσφάτως το 2023 ήταν μια χρονιά με οικονομικές επιδόσεις -ρεκόρ.

Συγκεκριμένα το 2023 τα έσοδά της σημείωσαν αύξηση 74% και ανήθαν στα 6 εκατ. ευρώ (από 3,455 εκατ. ευρώ το 2022). Το πιο εντυπωσιακό βέβαια ειναι ότι αυτά τα 6 εκατ. ευρώ έφεραν καθαρά κέρδη  (δηλαδή μετά τους φόρους) 2,5 εκατ. ευρώ υπερδιπλάσια από τα 1,1 εκατ. ευρώ το 2022. Μάλιστα το καθαρό περιθώριο κέρδους εκτοξεύτηκε στο 41% (σ.σ. μην πάει το μυαλό σας στο πλαφόν που έχει επιβάλει στο μεικτό περιθώριο κέρδους το υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτό δεν ισχύει για όλους. Ισχύει π.χ. για τα βενζινάδικα, αλλά δεν ισχύει για τα διυλιστήρια. Φυσικά δεν ισχύει και για καμιά εταιρεία παροχής υπηρεσιών. Είναι άλλωστε γενικά και ειδικά ένα μέτρο παρωδία με όλη τη σημασία της λέξης).

Για την ιστορία το περιθώριο μεικτού κέρδους το 2023 ανήλθε σε 56,71% από 49,64% το 2022.

Τα νούμερα της εταιρείας είναι πιιο εντυπωσιακά αν ληφθεί υπόψη ότι το 2023 απασχόλησε μόλις 24 άτομα προσωπικό (16 είχε το 2022).

Τι κάνει η εταιρεία;

Παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες από business plans και οικονομοτεχνικές εμλέτες μέχρι συμβουλευτικές υπηρεσίες πληροφορικής, διαχείρισης έργων πληροφορικής, μάρκετινγκ μέχρι παροχή υπηρεσιών στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού.

Ποιοί είναι πελάτες;

Πελάτες της είναι κατά κύριο λόγο το κράτος και το ευρύτερο δημόσιο. Το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Ανάπτυξης, οι περιφέρειες, το υπουργείο Περιβάλλοντος, η Κοινωνία της Πληροφορίας και μεγάλοι δήμοι όπως ο Δήμος Αθηναίων και ο Δήμος Πειραιά.

Δουλειές με φούντες, με το δημόσιο…

Οπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις το 2023 αποτέλεσε ένα έτος ισχυρής ανάπτυξης των υπηρεσιών συμβούλου στο δημόσιο τομέα. Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλαν οι ανάγκες ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ 2014-2020μ η πλήρης ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτκότητας και η κατανόηση ότι οι υπηρεσίες συμβούλου μπορούν να έχουν πολλαπλασιαστκά αποτελέσματα κατά την υλοποίηση των έργων και την απορρόφηση των πόρων.

Και τα καλύτερα έρχονται…

Η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει πως οι προοπτικές για εφέτος είναι θετικές λαμβάνοντας υπόψη την επιτάχυνση της ενεργοποίησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2022-2027 του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην κάλυψη του επενδυτικού κενού της οικονομίας. Και αναμένεται διατήρηση του υψηλού ρυθμού ανάθεσης έργων συμβούλου από το δημόσιο, στα έργα που η εταιρεία δραστηριοποιείται.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu