Στόχος της διάταξης είναι η αποτροπή της αναστολής των εργασιών στο πλαίσιο των συναφθεισών κατασκευαστικών συμβάσεων
Κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η τροπολογία που περιλαμβάνει τη ρύθμιση για τον ισόποσο επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης, το Great Sea Interconnector.
Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τις δημόσιες επενδύσεις, «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμπληρωματικές διατάξεις», το οποίο προγραμματίζεται να ψηφιστεί σήμερα τη Βουλή.
Η ρύθμιση προβλέπει ότι ο ΑΔΜΗΕ ως φορέας υλοποίησης του έργου κοινού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και την ΕΕ που αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης προβαίνει στις καταβολές που απαιτούνται για τη συνέχιση των εργασιών στο πλαίσιο των κατασκευαστικών συμβάσεων που έχει συνάψει, μέχρι του ποσού των 26,8 εκατομμυρίων ευρώ, παράλληλα με τη διαδικασία έκδοσης των αποφάσεων των οικείων ρυθμιστικών αρχών Ελλάδας και Κύπρου για τον καθορισμό του ρυθμιζόμενου εσόδου του έργου για το 2025 και βάσει του υφιστάμενου κατά τη θέση σε ισχύ του παρόντος ρυθμιστικού πλαισίου.
Στόχος της διάταξης είναι η αποτροπή της αναστολής των εργασιών στο πλαίσιο των συναφθεισών κατασκευαστικών συμβάσεων.
Όπως προβλέπει η τροπολογία «σε περίπτωση καθυστέρησης ή ματαίωσης του έργου λόγω εξωτερικών παραγόντων εκτός του ελέγχου, της ευθύνης και της υπαιτιότητας του φορέα υλοποίησης και των συμβαλλόμενων με αυτόν προμηθευτών και αναδόχων, ο φορέας υλοποίησης ανακτά μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, ποσοστό 13%, του συνόλου των πραγματοποιηθεισών και μη ανακτηθεισών επενδυτικών και λειτουργικών δαπανών, ούτως ώστε, το άθροισμα του ανωτέρω ποσοστού με το ποσοστό που ανακτάται κατά τα προβλεπόμενα σε σχετική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) να ανέρχεται σε ποσοστό 50% επί του συνόλου των ως άνω δαπανών».
Για την επανέναρξη των θαλάσσιων ερευνών και την προώθηση της κατασκευής του καλωδίου, θα πρέπει οι δύο ρυθμιστικές αρχές να αναθεωρήσουν την Κοινή Απόφαση για τον Διασυνοριακό Διαμοιρασμό του Κόστους του Έργου (CBCA). Η αναγκαία αναθεώρηση πρέπει να ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, ώστε ο ΑΔΜΗΕ, να στείλει στη Nexans τη «Full Notice to Proceed», με την οποία θα δεσμευτεί οριστικά ως προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το συμβόλαιο ύψους 1,4 δισ. ευρώ με τη γαλλική εταιρεία.
Δείτε την τροπολογία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- iPhone Duo: Το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone της Apple ξεκινά από 1.999 δολάρια
- iPhone 18 Pro και Pro Max: Καλύτερη κάμερα και αυτονομία, αλλά 100 δολάρια ακριβότερα
- Apple: Νέα εποχή, νέα iPhone, το πρώτο foldable και ανανεωμένα Watch και AirPods
- Σάλος για τα μετρητά του Τραμπ: 45.000 δολάρια σε τρεις στενούς συνεργάτες
- Ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης στο Διάστημα το 2027 – Ο Μητσοτάκης παρουσίασε τον Αδριανό Γολέμη στο Παρίσι
- Το πετρέλαιο έβαλε φωτιά στις ευρωπαϊκές αγορές
- Η αγορά «αδειάζει» τον Μπέσεντ: Τριπλασιάζει τις επαναγορές χρέους στα 6 δισ. δολάρια, αλλά οι αποδόσεις ανεβαίνουν
- Φυσικό αέριο: Πάνω από τα 80 ευρώ το TTF – Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2023
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








