Η ήττα στο δημοψήφισμα αφήνει την Ιταλίδα πρωθυπουργό πολιτικά πιο ευάλωτη
Τα exit polls της Δευτέρας φάνηκαν να υποδηλώνουν ότι η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, χάνει οριακά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για τη δικαστική μεταρρύθμιση, όπως μεταδίδει ο Guardian.
Οι δημοσκόποι ανέφεραν ότι το στρατόπεδο του «Όχι», που υποστηρίζεται από ένα σημαντικό ποσοστό της ιταλικής αντιπολίτευσης, είχε συγκεντρώσει ποσοστό μεταξύ 49% και 53% των ψήφων, σε σύγκριση με το 47% έως 51% του κυβερνητικού στρατοπέδου του «Ναι».
Η προσέλευση στο διήμερο δημοψήφισμα έφτασε στο πρωτοφανές ποσοστό του 58,5%, σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, διαψεύδοντας τις προεκλογικές προβλέψεις ότι η προσέλευση θα ήταν χαμηλή.
Η ήττα θα ήταν ένα πλήγμα για τη Μελόνι, η οποία ήλπιζε να προχωρήσει με έναν εκλογικό νόμο που θα μπορούσε να δώσει στον συνασπισμό της μια άνετη νίκη στις γενικές εκλογές του επόμενου έτους.
Η φύση των προτεινόμενων δικαστικών μεταρρυθμίσεων ήταν τεχνική και περίπλοκη , με την εκστρατεία του δημοψηφίσματος να είναι ως επί το πλείστον γεμάτη με εμπρηστική ρητορική κατά της δικαστικής εξουσίας.
Η ήττα στο δημοψήφισμα αφήνει την Μελόνι πολιτικά πιο ευάλωτη
Ενώ η Τζόρτζια Μελόνι έχει αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παραίτησης λόγω του αποτελέσματος, αποφεύγοντας την τύχη του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι , η θητεία του οποίου έληξε απότομα μετά από ένα αποτυχημένο συνταγματικό δημοψήφισμα του 2016, μια ήττα θα την αφήσει παρόλα αυτά ευάλωτη, δήλωσαν αναλυτές στο Reuters.
Η χρονική στιγμή του δημοψηφίσματος αποδείχθηκε δύσκολη για τη Μελόνι, με τους Ιταλούς να τρέφουν σαφή αντιπάθεια για τον σύμμαχό της, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και να φοβούνται ότι ο πόλεμος ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν θα αυξήσει τις ήδη υψηλές εγχώριες τιμές ενέργειας, ανέφερε το πρακτορείο.
Η νίκη στο δημοψήφισμα πιθανότατα θα είχε ενθαρρύνει τον πρωθυπουργό να προχωρήσει με άλλες σημαντικές συνταγματικές αλλαγές, όπως η άμεση εκλογή του πρωθυπουργού, σημείωσε το Reuters.
Η πιθανή απόρριψη από τους ψηφοφόρους την αφήνει αποδυναμωμένη στο εσωτερικό, καθώς παλεύει με μια στάσιμη οικονομία και πολύπλοκες διεθνείς αντιξοότητες. Θα μπορούσε επίσης να αποδυναμώσει τη θέση της στην Ευρώπη , όπου προηγουμένως θεωρούνταν απροσδόκητα ανθεκτική και διαρκής.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Εντολή της FAA για υποχρεωτικούς ελέγχους σε εκατοντάδες αεροσκάφη Boeing 737 Max
- Το ελληνικό έλλειμμα στην οικονομία της γνώσης
- Οικολογική βόμβα στο Ομάν: Συνεχίζεται η διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα από το Caroline Bezengi
- Νεκρός 38χρονος αστυνομικός μέσα σε περιπολικό στον Αγιο Δημήτριο
- Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις για τα Στενά του Ορμούζ
- Στον ανακριτή η 46χρονη για τη φονική επίθεση στη Marfin
- “Ανάσα” Ιουνίου για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου
- ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΜΗΝΙΑΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΙΟΥΛΙΟΣ 2026
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









