Προκαλούν ανησυχίες για ενδεχόμενη αναζωπύρωση του πληθωρισμού
Η διοίκηση της εταιρείας Jumbo προχώρησε σε ενημέρωση των μετόχων για την πορεία των πωλήσεων κατά τον Ιανουάριο του 2025 και για τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις σε ότι αφορά το θέμα των δασμών
Στην ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
- Παρά το παρατεταμένο κλείσιμο της Διώρυγας του Σουέζ, καταγράφονται ενδείξεις βελτίωσης στους χρόνους παράδοσης των εμπορευμάτων, γεγονός που δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία στην εφοδιαστική αλυσίδα.
- Από την άλλη, οι πρόσφατες αποφάσεις για την επιβολή ή αύξηση δασμών σε βασικά προϊόντα (Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα) δημιουργούν ανησυχία για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Η διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι η αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από τους δασμούς, σε συνδυασμό με την πρόσφατη άνοδο του ενεργειακού κόστους και τη συνεχιζόμενη ενίσχυση του δολαρίου προκαλούν ανησυχίες για ενδεχόμενη αναζωπύρωση του πληθωρισμού.
Τα ανωτέρω δυσχεραίνουν τη δυνατότητα ακριβούς πρόβλεψης για το 2025. Μία πρώτη εκτίμηση για το 2025, θα ήταν χρήσιμο να δοθεί μετά το πρώτο τετράμηνο όπου πιθανόν η κατάσταση να καταστεί περισσότερο ερμηνεύσιμη.
Σε ένα τόσο ασαφές διεθνές σκηνικό ο Όμιλος JUMBO επιμένει να διατηρεί προσιτές τις τιμές των προϊόντων, διατηρώντας αναλλοίωτη τη σχέση κόστους – ποιότητας υπέρ των καταναλωτών.
Σε επίπεδο Ομίλου, οι πωλήσεις, κατά τον Ιανουάριο 2025, αυξήθηκαν κατά +11% περίπου σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Επισημαίνεται ότι σημαντικό μέρος της αύξησης των πωλήσεων του Ιανουαρίου 2025, οφείλεται στους συνεργάτες (franchisees) που διατηρούν καταστήματα που φέρουν το σήμα JUMBO. Επομένως παρά τα αισιόδοξα μηνύματα, η επίδοση του Ιανουαρίου δεν πρέπει να προβληθεί ως δεδομένη για το σύνολο της οικονομικής χρήσης.
Μέσω συνεργασιών, ο Όμιλος έχει σήμερα παρουσία με 39 καταστήματα που φέρουν το σήμα JUMBO, σε 7 χώρες (Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Ισραήλ) έναντι 36 καταστημάτων τον Ιανουάριο του 2024.
Η πορεία των πωλήσεων Ιανουαρίου 2025
Ελλάδα
Τον Ιανουάριο του 2025, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας (χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές), παρουσίασαν αύξηση κατά +15% περίπου που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των πωλήσεων χονδρικής και στην αύξηση των εξαγωγών προς τους franchisees.
Κύπρος
Οι πωλήσεις των καταστημάτων κατά τον Ιανουάριο του 2025, ήταν αυξημένες κατά 3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Βουλγαρία
Οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν αύξηση κατά +2% περίπου τον Ιανουάριο του 2025, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Ρουμανία
Οι πωλήσεις του δικτύου καθώς και του ηλεκτρονικού καταστήματος (www.e-jumbo.ro) σημείωσαν αύξηση της τάξης του +5% περίπου τον Ιανουάριο του 2025, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Wall Street: Το πετρέλαιο πέφτει, Nasdaq και S&P 500 ανεβαίνουν – Η Fed κρατά τις αγορές σε τεντωμένο σχοινί
- Έρευνα Reuters: Παγκόσμιος συναγερμός για τον πληθωρισμό – Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει και το 2027
- Ray-Ban: Νέα επίθεση του κληρονόμου Ντελ Βέκιο στον CEO της EssilorLuxottica – Στο επίκεντρο η διαδοχή
- Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου: Στο Ηράκλειο το γαλλικό «Abeille Marengo» περιμένοντας την έκδοση NAVTEX
- Προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση για τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Φλωρίδη
- Coca-Cola: Αύξηση 7,4% στα έσοδα και 5% στον όγκο πωλήσεων το γ΄τρίμηνο – Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για το 2026
- Τουρκία: Σκάνδαλο στη μεγαλύτερη ασφαλιστική της χώρας με συλλήψεις κορυφαίων στελεχών και βουτιά της μετοχής
- ΑΤΤΙΚΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ Α.Ε. - Ανακοίνωση αγοράς Ιδίων Μετοχών
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








