Επιχειρήσεις

Freskot – Κοντοβερός: Αλλο ένα λουκέτο – Τί την οδήγησε στο κλείσιμο της μονάδας και σε αίτηση πτώχευσης

O CEO της Κοντοβερός, Μάριος Κοντοβερός

Οι προσπάθειες για την ανεύρεση επενδυτή δεν ευδοκίμησαν

Δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία στους γνώστες της αγοράς των κατεψυγμένων αλιευμάτων η διακοπή λειτουργίας της μονάδας της FreskotΚοντοβερός στον Ασπρόπυργο, έτσι όπως δημοσιεύθηκε στις τελευταίες οικονομικές της καταστάσεις πριν από λίγες ώρες.

Ήταν γνωστό ότι η εταιρεία αντιμετώπιζε χρόνια οικονομικά προβλήματα, τα οποία συσσωρεύτηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ από τον Μάρτιο και ύστερα κήρυξε και στάση πληρωμών. Oι δε προσπάθειες για εξυγίανση μέσω πλειστηριασμών, έπεσαν στο κενό. Ήδη από το 2022 υπήρχαν προσπάθειες και συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές, κάτι το οποίο τελικά δεν ευδοκίμησε.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις της Freskot (επωνυμία της εταιρείας), το ΔΣ της αποφάσισε καταρχήν την άμεση διακοπή της λειτουργίας της βιομηχανικής μονάδας της εταιρείας (εργοστάσιο επεξεργασίας, διατήρησης, τυποποίησης και κατάψυξης ψαριών και μαλακίων, ετοίμων γευμάτων με κύριο συστατικό το ψάρι και αποθηκών ψυγείων).

Αυτό προέκυψε λόγω της δυσμενούς οικονομικής πορείας της εταιρείας, τα χρέη προς την φορολογική διοίκηση, τον ΕΦΚΑ, τις τράπεζες, προμηθευτές και την αντικειμενική αδυναμία αντιμετώπισης ακόμα και των ανελαστικών της δαπανών.

Επίσης, το ΔΣ προέβη στην απόφαση να υποβληθεί αίτηση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών περί πτώχευσης της εταιρείας. Ο κύκλος εργασιών της χρήσεως του 2022 ανήλθε σε € 1.714.168,53 έναντι € 3.184.423,61 της χρήσεως 2021 ενώ το μικτό κέρδος ανήλθε σε € 352.987,62 έναντι €502.382,79 της προηγούμενης χρήσεως.

Σύμφωνα με το ΔΣ, η απόφαση αυτή επιβάλλεται λόγω του ότι η εταιρεία έχει περιέλθει σε παύση πληρωμών από τις αρχές Μαρτίου 2024, καθώς απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις με πιθανούς αγοραστές – επενδυτές, ενώ κατέστη ανέφικτη η συμφωνία με τους πιστωτές είτε για υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς εξυγίανσης είτε για αναδιάρθρωση των οφειλών της μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, στον οποία αρνήθηκαν να συμμετάσχουν οι πιστωτές – χρηματοδοτικοί οργανισμοί.

Σιγή ιχθύος από τις αρχές της χρονιάς

Γνώστες της κατάστασης τονίζουν ότι το ποτήρι ξεχείλισε στις αρχές της χρονιάς, οπότε και λίγες ημέρες μετά κατέβηκε και ο ηλεκτρονικός ιστότοπος της εταιρείας, ενώ δεν υπήρχε ανανέωση και στα Social media.

Υπενθυμίζεται ότι το 2024, η εταιρεία συμπλήρωσε 56 χρόνια ζωής, καθώς ιδρύθηκε το 1968 από τον  Εμμανουήλ Κοντοβερό, πατέρα των σημερινών ιδιοκτητών, με έδρα το Μοσχάτο Αττικής και αντικείμενο την εισαγωγή, επεξεργασία και συσκευασία αλιευμάτων από όλο τον κόσμο.

Διαφημστική καταχώρηση της Κοντοβερός το 2020

Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας ήταν δύσκολα, ωστόσο από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, η εταιρεία σημείωνε σταδιακή άνοδο και άρχισε και εξαγωγές, ενώ το 2001, από τις ιστορικές της εγκαταστάσεις στο Μοσχάτο, η εταιρεία μεταφέρεται στις υπερσύγχρονες υποδομές στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Μάλιστα το συγκεκριμένο εργοστάσιο, έκτασης 12.072 τ.μ. είναι ένα από τα πιο σύγχρονα επεξεργασίας αλιευμάτων, με γραμμές παραγωγής τελευταίας τεχνολογίας για επεξεργασία και τυποποίηση και συσκευασία νωπών και κατεψυγμένων αλιευμάτων, καθώς και των καινοτόμων προϊόντων, ψυγεία μεγάλης χωρητικότητας.

Είναι, επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια κατάψυξης στην Ελλάδα, εκτάσεως 1.050 τ.μ και δυναμικότητας 3.500 παλετών, με ρομποτικό σύστημα διαχείρισης. Οι, δε, εγκαταστάσεις είναι εξοπλισμένες επίσης με εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου.

Σήμερα, τα ηνία της εταιρείας κρατούν τα αδέρφια Μάριος και Χρίστος Κοντοβερός, πρόεδρος – Διευθύνων Σύμβουλος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα. Σύμφωνα, δε, με τις οικονομικές καταστάσεις του 2022, στην εταιρεία απασχολούνταν περί τα 55 άτομα.

Μ.Μπ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu