Ελλάδα

Κορονοϊός: Με αυτά τα μέτρα θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα

Αναμένεται εγκύκλιος για τις απουσίες, οι οποίες δεν θα προσμετρώνται

Λίγα 24ωρα πριν την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε μέτρα με στόχο τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως κορονοϊός και γρίπη που έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι ανακοινώσεις για την ώρα αφορούν συστάσεις, τόσο προς τους μαθητές όσο και το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων.

Έτσι, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

Μάλιστα υπογραμμίζεται ότι η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Ωστόσο, στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, δεν υπήρξε καμία αναφορά σχετικά με τις απουσίες των παιδιών από το σχολείο λόγω των ιώσεων, κάτι που αναμένεται να διευκρινιστεί από το υπουργείο Παιδείας τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι απουσίες λόγω κορονοϊού δεν θα προσμετρώνται. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, αναμένεται τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Παιδείας σχετική εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία οι μαθητές που θα έχουν δηλώσει θετικό αποτέλεσμα κορονοιου (δηλαδή κάνουν τεστ στο φαρμακείο ή σε κέντρο υγείας ή σε νοσοκομείο και το αποτέλεσμα καταχωρηθεί στο σύστημα από τον φαρμακοποιό κτλ) για τις επόμενες πέντε ημέρες δεν θα πηγαίνουν σχολείο και οι απουσίες με το έγγραφο που θα τυπώνουν από gov.gr δεν θα προσμετρώνται.

Η εν λόγω εγκύκλιος που είχε εφαρμοστεί και την περσινή σχολική χρονιά προέβλεπε ότι δεν θα προσμετρώνται οι απουσίες έως πέντε ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορονοϊό. Με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων των σχολικών μονάδων, οι εν λόγω απουσίες καταχωρίζονται αλλά δεν θα προσμετρηθούν. Οι παραπάνω απουσίες είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.

Κατά τα λοιπά, τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι όλα όσα γνωρίζουν και εφάρμοζαν σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά στα σχολεία. Συγκεκριμένα συστήνονται τα εξής:

 • Τακτικό πλύσιμο των χεριών.
 • Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
 • Πριν και μετά: Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος, το γεύμα, τη χρήση της τουαλέτας
 • Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
 • Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
 • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
 • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ).
 • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων.
 • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.
 • Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.

Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Αναφορικά με τα νεότερα στοιχεία για τον κορονοϊό, οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί για την αύξηση των λοιμώξεων αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Ειδικότερα, κατά 44% αυξήθηκε ο αριθμός των εισαγωγών, ενώ αυξημένοι είναι και οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, που πλέον ανέρχονται σε 70, ενώ 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις επιπλοκές του κορονοϊού.

Αναλυτικά τα στοιχεία του ΕΟΔΥ:

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

 • Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

 • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
 • Ο αριθμός των εισαγωγών (n=1.818) παρουσίασε αύξηση 44% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=1.259) και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=1.519).
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu