Ελλάδα

Κορωνοϊός: Νέα έκρηξη κρουσμάτων με 1.300 οι ασθενείς στα νοσοκομεία και τουλάχιστον 200 καθημερινές εισαγωγές

Ο αριθμός των εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα παρουσίασε αύξηση κατά 45% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού  έχει «εκτινάξει» κρούσματα και νοσηλείες τις τελευταίες ημέρες, καθώς διαπιστώνονται καθημερινά ολοένα και περισσότερες λοιμώξεις. Στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, αναφέρεται, επίσης, ότι έχουν εντοπιστεί και 101 περιστατικά της υπο-παραλλαγής JN.1, δύο ημέρες μετά την κατάταξή της από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως «ενδιαφέροντος».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, που έλαβε υπόψη τα διαθέσιμα – και περιορισμένα – στοιχεία, ο πρόσθετος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που ενέχει η JN.1 αξιολογείται επί του παρόντος ως χαμηλός σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η υπο-παραλλαγή, όμως, αναμένεται να προκαλέσει αύξηση των μολύνσεων με κορωνοϊό εν μέσω έξαρσης των λοιμώξεων από άλλες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, ιδίως στις χώρες που βρίσκονται σε χειμερινή περίοδο. Πιο αναλυτικά, οι ειδικοί του ΠΟΥ σημειώνουν ότι η τρέχουσα υβριδική ανοσία του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς και η προστασία από τον αναμνηστικό εμβολιασμό έναντι του στελέχους XBB.1.5 καλύπτουν και τη συγκεκριμένη υπο-παραλλαγή.

Αυτό σημαίνει, κατά πάσα πιθανότητα, ότι η JN.1 δεν αναμένεται να επιβαρύνει τα συστήματα υγείας περισσότερο συγκριτικά με άλλα στελέχη της ομάδας Όμικρον. «Ωστόσο, οι χώρες που πλησιάζουν στη χειμερινή περίοδο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, συνολικά, ο SARS-CoV-2 και τα παθογόνα που κυκλοφορούν μαζί μπορεί να επιδεινώσουν την αναπνευστική νόσο επιβάρυνση», σημειώνει ο ΠΟΥ.

Στη χώρα μας το εκρηκτικό…κοκτέιλ ιώσεων είναι ήδη εμφανές, όπως συνέβη τόσο πέρυσι τις γιορτές όσο και τα Χριστούγεννα του 2021 όταν έφτασε η παραλλαγή Όμικρον στην Ελλάδα και νόσησε με κορωνοϊό ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται σχεδόν 1.300 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ οι εισαγωγές πλέον ξεπερνούν τις 200 σε καθημερινή βάση. Έως και την Τετάρτη το βράδυ, εισήχθησαν στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα 207 ασθενείς με covid. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο αριθμός των εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα παρουσίασε αύξηση κατά 45% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν υψηλότερος σε σχέση με τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Ανοδική πορεία παρουσιάζουν και οι υπόλοιποι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες». Ειδικότερα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς στα νοσοκομεία ανέρχονται σε 62. Επιπλέον, καταγράφηκαν 60 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86,5 έτη (εύρος 57-98 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Ήταν, όμως, χαμηλότερος συγκριτικά με τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Ανοδικά γρίπη και γριπώδεις συνδρομές

Ο κορωνοϊός δεν είναι ο μόνος ιός που «ρίχνει στο κρεβάτι» τους Έλληνες. Οι ιοί της γρίπης κάνουν, επίσης, αισθητή την επίδρασή τους. Σε άνοδο είναι και οι γριπώδεις συνδρομές.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει άνω του 10%, που αποτελεί το εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν τέσσερα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκε και ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Από την αρχή επιτήρησης της γρίπης έως και την τελευταία εβδομάδα, νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ 18 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη και καταγράφηκαν πέντε θάνατοι.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu