Πρόσωπα

Κωστής Χατζηδάκης: Πωλητής χρηματοοικονομικών προϊόντων

Συμφώνησε με τους τραπεζίτες διαφημίσουν τραπεζικά προϊόντα με μεγαλύτερες αποδόσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στις προγραμματικές δήλωσε πως το χάσμα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων θα κλείσει με τον ανταγωνισμό και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Ποιόν ανταγωνισμό; Η απάντηση είναι αυτόν που δεν υπάρχει. Σύμφωνα με τον υπουργό ο ανταγωνισμός θα έρθει από την επέκταση της παροχής τραπεζικής πίστης, δηλαδή δανείων, από μη-τραπεζικά ιδρύματα με βάση βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Τέτοια ιδρύματα δεν υπάρχουν προς το παρόν δομημένα για να δίνουν δάνεια. Ίσως η Viva Wallet μπορεί να δώσει κάποια δάνεια στο μέλλον. Ούτε τα τρία που έχουν συσταθεί για τις μικροχρηματοδοτήσεις μπορούν να δίνουν χαμηλότοκα δάνεια και έχουν εντελώς περιορισμένες δυνατότητες αφού συνεργάζονται με τις τράπεζες.

Σε ότι αφορά τις υπέρογκες προμήθειες που οι τράπεζες χρεώνουν ο υπουργός δεν είπε το παραμικρό. Μπορεί για αυτόν τον υπουργό να μην υπάρχουν.

Πωλητής τραπεζικών προϊόντων

Μάλιστα, την Δευτέρα 10 Ιουλίου ο υπουργός όταν είχε συνάντηση με τους τραπεζίτες για να συζητήσει αυτά τα θέματα δεν είπε κάτι νέο. Για το θέμα της τεράστιας διαφοράς των επιτοκίων δεν ειπώθηκε κάτι νέο σε σύγκριση με τις προγραμματικές δηλώσεις. Αντίθετα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο υπουργός συμφώνησε με τους τραπεζίτες να διεξάγουν ευρεία ενημερωτική εκστρατεία εκ μέρους των τραπεζών σε σχέση με άλλα τραπεζικά προϊόντα, τα οποία διαθέτουν, πέραν των καταθέσεων ταμιευτηρίου, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις για τους καταθέτες.

Με άλλα λόγια, ο Κωστής Χατζηδάκης συμμετέχει στην πώληση τραπεζικών προϊόντων για να τονώσει τα έσοδα των τραπεζών από προμήθειες και management fee από την διαχείριση τέτοιων προϊόντων που θα διατεθούν στους επενδυτές αφού δεν πρόκειται για αποταμιευτικά προϊόντα αλλά για επενδυτικά δεδομένου ότι ενσωματώνουν κίνδυνο.

Προφανώς, η κυβέρνηση θα τονώσει περαιτέρω τα έσοδα και κυρίως τα κέρδη των τραπεζών για να πουλήσει το ΤΧΣ τις μετοχές και μετά ενδεχομένως να ασχοληθεί με τον ανταγωνισμό και τη μείωση της ψαλλίδας των επιτοκίων. Προς το παρόν δεν ασχολείται με τίποτα από αυτά, ούτε με τις προμήθειες.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πρόσωπα

close menu