Δύο μήνες μετά την εκτίμηση ότι θα γνώριζε «πού βρίσκεται» η συναλλαγή, η διοίκηση δίνει νέο περιθώριο για να ξεκαθαρίσουν τα βασικά εμπορικά ζητήματα. Η συμφωνία των €450 εκατ. που έχει αλλάξει επανειλημμένα χρονοδιάγραμμα
Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει για τη διοίκηση της Lamda Development αν και με ποιους όρους θα ολοκληρωθεί η μεγάλη συναλλαγή με την ION Group του Andrea Pignataro, περισσότερο από έναν χρόνο μετά την αρχική ανακοίνωσή της. Η ενημέρωση που περιλαμβάνεται στα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2026, τα οποία ανακοινώθηκαν στις 16 Σεπτεμβρίου, ουσιαστικά μεταθέτει για ακόμη μία φορά τον χρόνο κατά τον οποίο η αγορά θα αποκτήσει σαφή εικόνα για την τύχη της συναλλαγής.
Η εταιρεία αναφέρει πλέον ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να εργάζονται για τη «σύγκλιση των θέσεών τους στα βασικά εμπορικά ζητήματα που παραμένουν ανοικτά» και ότι εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις επί των βασικών αυτών θεμάτων, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για την οριστικοποίηση της συναλλαγής. Μόνο εφόσον η έκβαση των διαπραγματεύσεων είναι θετική, η Lamda τοποθετεί πλέον την ολοκλήρωση της συναλλαγής στο τελευταίο τρίμηνο του 2026.
H διοίκηση δεν ανακοινώνει ότι η συμφωνία έχει κλείσει ούτε ότι απομένουν απλώς τυπικές διαδικασίες. Αντιθέτως, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ακόμη ανοικτά βασικά εμπορικά ζητήματα και παραπέμπει σε έναν ακόμη μήνα προκειμένου να γνωρίζει αν η συναλλαγή μπορεί να οριστικοποιηθεί.
Πριν από δύο μήνες έλεγε ότι σε δύο μήνες θα γνωρίζει
Όπως είχε αποκαλύψει το FinancialReport.gr στις 10 Ιουλίου, στο conference call για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου ο Chief Strategy and Investor Relations της Lamda Development, Απόστολος Ζαφολιάς, είχε αναφέρει ότι το due diligence είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί και ότι οι δύο πλευρές βρίσκονταν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης των συμβατικών κειμένων του SPA.
Παράλληλα είχε χαρακτηρίσει τη σχετική τεκμηρίωση δύσκολη, λόγω του μεγέθους και της πολυπλοκότητας της συναλλαγής, εκτιμώντας ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες η Lamda θα γνώριζε πού ακριβώς βρίσκεται η υπόθεση, «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».
Οι δύο μήνες πέρασαν και, αντί να έχει προκύψει οριστική εικόνα, η ανακοίνωση της 16ης Σεπτεμβρίου προσθέτει έναν νέο χρονικό ορίζοντα, άλλος ένας μήνας, αυτή τη φορά για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις στα βασικά εμπορικά θέματα.
Οι διαδοχικές αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα
Το FinancialReport.gr είχε ήδη επισημάνει από τον Ιούλιο τις αλλεπάλληλες μεταβολές στις εκτιμήσεις της διοίκησης. Στην ετήσια οικονομική έκθεση για το 2025 αναφερόταν ότι η συναλλαγή αναμενόταν να ολοκληρωθεί μέσα στο α’ εξάμηνο του 2026. Στη συνέχεια, στο ενημερωτικό δελτίο του ομολογιακού δανείου που δημοσιεύθηκε στις 26 Μαΐου, η Lamda εκτιμούσε ότι η ολοκλήρωση του due diligence και η οριστικοποίηση και υπογραφή των συμβατικών εγγράφων θα είχαν πραγματοποιηθεί έως το τέλος Ιουλίου 2026.
Στο conference call του Ιουλίου η διατύπωση άλλαξε ξανά. Και τώρα, στα μέσα Σεπτεμβρίου, η αγορά ενημερώνεται ότι απαιτείται ακόμη ένας μήνας διαπραγματεύσεων, προτού υπάρξει σαφής εικόνα.
Από το deal των €450 εκατ. στην παρατεταμένη εκκρεμότητα
Η συναλλαγή είχε ανακοινωθεί με ιδιαίτερα μεγάλες προσδοκίες στις 28 Αυγούστου 2025, όταν η Lamda Development γνωστοποίησε ότι αποδέχθηκε δεσμευτική προσφορά της ION Group. Το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη στο Ελληνικό ενός διεθνούς Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας, με περίπου 2.000 επαγγελματίες από 44 χώρες, σε δύο περιοχές συνολικής μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης περίπου 250.000 τ.μ. Το τίμημα που έχει ανακοινωθεί ότι θα εισπράξει η Lamda ανέρχεται σε €450 εκατ., ενώ η συνολική επένδυση της ION είχε τοποθετηθεί σε περισσότερα από €1,5 δισ.
Και οι πληροφορίες για την ION του Pignataro
Στο μεταξύ, έχουν προκύψει και άλλες πληροφορίες για τον όμιλο του Andrea Pignataro. Το FinancialReport.gr είχε γράψει στις 8 Αυγούστου, επικαλούμενο δημοσίευμα των Financial Times, ότι εταιρείες της ION είχαν παρουσιάσει μέσα στο 2026 καθυστερήσεις σε πληρωμές ενοικίων γραφείων σε διαφορετικές χώρες, ενώ το δημοσίευμα αναφερόταν και σε συνολικό χρέος της τάξης των 10 δισ. δολαρίων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Β. Κουτσούμπας: Τέλος θητείας για τον AI advisor του Μητσοτάκη
- ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ - E.IN.S. Α.Ε. - Οικονομική έκθεση ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ – E.IN.S. (2026,Εξαμηνιαία,Ενοποιημένη)
- ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2026
- CrediaBank – Ευρώπη Holdings: Εγκρίθηκε το σχέδιο συγχώνευσης – Στο 90,386% οι μέτοχοι
- ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - Οικονομική έκθεση ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS Α.Ε. (2026,Εξαμηνιαία,Ενοποιημένη)
- ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ
- Lidl: Αποχωρεί ο Head of IT Σπ. Καρασαββίδης μετά από 29 χρόνια
- Νέες προσλήψεις 200 ανέργων στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας μέσω ΔΥΠΑ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









