Ο Λευκορώσος πρόεδρος είναι πιστός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε την Κυριακή (18/8) πως η Ουκρανία έχει τοποθετήσει περισσότερους από 120.000 στρατιώτες στα σύνορά της με τη Λευκορωσία και πως το Μινσκ έχει αναπτύξει σχεδόν το ένα τρίτο των ενόπλων δυνάμεών του σε όλη τη μεθόριο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.
Δεν ανέφερε πόσοι ακριβώς στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί. Ο επαγγελματικός στρατός της Λευκορωσίας αριθμεί περίπου 48.000 στρατιώτες και σχεδόν 12.000 στρατιώτες στα κρατικά σύνορα, σύμφωνα με την έκθεση του 2022 για τη Στρατιωτική Ισορροπία του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (International Institute for Strategic Studies – IISS).
«Βλέποντας την επιθετική πολιτική τους, έχουμε παρουσιάσει εκεί και τοποθετήσει σε ορισμένα σημεία -σε περίπτωση πολέμου, θα είναι άμυνα- τον στρατό μας σε όλη τη μεθόριο» είπε ο Λουκασένκο, σύμφωνα πάντα με το Belta, σε συνέντευξη στη ρωσική κρατική τηλεόραση.
Το Κίεβο δεν απάντησε προς το παρόν σε αίτημα του Reuters για σχόλια. Χθες, Σάββατο, το Κίεβο δήλωσε πως δεν έχει δει σημάδια συγκέντρωσης λευκορωσικών στρατευμάτων στα σύνορα.
Ο Λευκορώσος πρόεδρος, πιστός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλούσε στον απόηχο της εισβολής ουκρανικών στρατευμάτων στη Ρωσία που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου, όταν χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες πέρασαν τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στην ηγεσία του στρατού του Πούτιν.
Ο υπουργός Άμυνας της Λευκορωσίας Βίκτορ Χρένιν δήλωσε την Παρασκευή πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένοπλης πρόκλησης από τη γειτονική Ουκρανία και ότι η κατάσταση στα σύνορα των δύο χωρών «παραμένει τεταμένη». Ο Λουκασένκο είπε πως τα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας είναι ναρκοθετημένα «όπως ποτέ προηγουμένως» και ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα υποστούν τεράστιες απώλειες αν επιχειρήσουν να τα διασχίσουν.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Παράταση στις αιτήσεις εγγραφής για τις αγροτικές ΣΑΕΚ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
- Μειώθηκαν κατά 1,4% οι θάνατοι στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο του 2026
- Λαζαράτος: «Πρωτοφανής» η τροπολογία για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, «κόστος βαρύ για το κράτος δικαίου»
- ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση σε επιβάτες, φορτία και οχήματα στα ελληνικά λιμάνια το α’ τρίμηνο του 2026
- Great Sea Interconnector: Τα σενάρια για το καλώδιο που βρίσκεται ανάμεσα σε επανεκκίνηση, κόστος και γεωπολιτική
- ΕΛΣΤΑΤ: Στα 42,47 δισ. ευρώ ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Ιούλιο – Αύξηση 4,7%
- Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά: Παρέμβαση για το Συνολικό Κόστος Συμμόρφωσης των μικρομεσαίων
- ΕΚΤ: Στο 2,7% η αύξηση των συμφωνημένων μισθών το α΄ εξάμηνο του 2027
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








