Επιχειρήσεις

Mazars C-suite Barometer: Σε επίπεδο – ρεκόρ η αισιοδοξία των ανώτατων διοικητικών στελεχών

Διαβάστε τι λέει η ετήσια έκθεση της ελεγκτικής, συμβουλευτικής και φορολογικής εταιρείας

Η αισιοδοξία για το μέλλον των επιχειρήσεων φτάνει σε ιστορικό υψηλό σύμφωνα με έκθεση της Mazars, η οποία κάθε χρόνο, συγκεντρώνει τις απόψεις ανώτατων στελεχών από όλο τον κόσμο για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που επηρεάζει τη λειτουργία των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της οικονομίας στο σύνολό της.

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση “C-suite: Outlook 2024” της ελεγκτικής, συμβουλευτικής και φορολογικής εταιρείας, το 89% αναφέρει αύξηση εσόδων και το 94% αναφέρει θετικές προοπτικές για την ανάπτυξη το 2024, οκτώ μονάδες πάνω από το προηγούμενο έτος.

Επίσης:

• Οι οικονομικοί παράγοντες, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, το αυξημένο κόστος ζωής (+37%) και οι τιμές της ενέργειας (+33%) είναι αυτοί που επηρεάζουν περισσότερο τις επιχειρήσεις το 2024. Η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και η πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού πρόκειται επίσης να επηρεάσουν σημαντικά τις επιχειρήσεις, οι οποίες ωστόσο δηλώνουν ότι είναι κατάλληλα προετοιμασμένες.

• Το 44% των ανώτατων στελεχών δηλώνει «πολύ σίγουρο» ότι είναι σε θέση να διαχειριστεί τους ανωτέρω παράγοντες. Πρόκειται για ποσοστό αυξημένο κατά 6% έναντι της Έκθεσης της προηγούμενης χρονιάς.

• Το ποσοστό των επιχειρήσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις αυξήθηκε στο 66% (αύξηση 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος).

• Η διεθνής επέκταση αναδεικνύεται ως βασικός άξονας προτεραιότητας για τα προσεχή χρόνια για το 35% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα.

• Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών αποτελεί κορυφαία στρατηγική προτεραιότητα για τα διοικητικά στελέχη για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ωστόσο, τα τρία τέταρτα όσων χρησιμοποιούν ήδη παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη στον οργανισμό τους δηλώνουν ότι έχουν ανησυχίες σχετικά με την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας. Το 95% των ερωτηθέντων, πιστεύει ότι απαιτείται περισσότερη καθοδήγηση από τις ρυθμιστικές αρχές.

• Προτεραιότητα δίνεται επίσης και στην εφαρμογή νέων ή αναθεωρημένων στρατηγικών βιωσιμότητας. Συγκεκριμένα, υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση από τα ανώτατα στελέχη στη βιωσιμότητα, καθώς αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο αριθμός των οργανισμών που επενδύουν σε ενέργειες ESG.

• Πάνω από το ένα τρίτο των στελεχών (37%) δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν εσωτερική τεχνογνωσία όσον αφορά τα δεδομένα και την υποβολή εκθέσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα (10% πάνω από την προηγούμενη χρονιά).

O Mark Kennedy, Partner και μέλος του Executive Board του Mazars Group δήλωσε: «Τα υψηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης ως προς την οικονομία μεταξύ των ερωτηθέντων, μας παρέχουν μια καλή ένδειξη για το πώς είναι πιθανό να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις φέτος. Τα διοικητικά στελέχη έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα και ευελιξία στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, ενισχύοντας τις επενδύσεις και τον μετασχηματισμό των δραστηριοτήτων τους, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της αναδυόμενης τεχνολογίας και ενσωματώνοντας τα κριτήρια ESG, με στόχο να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σε μια χρονιά ανάκαμψης για τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, ωστόσο μπορούμε να δούμε ένα αυξανόμενο ποσοστό εμπιστοσύνης και συνειδητοποίησης σε τομείς που θα εξασφαλίσουν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία.»

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την Έκθεση εδώ

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu