Διεθνή

Συνάντηση Τραμπ με τον απεσταλμένο του Πούτιν στον Λευκό Οίκο

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Νέος κύκλος επαφών Ουάσιγκτον και Μόσχας μετά την εκλογική ήττα των Ρεπουμπλικανών. Αισιοδοξία Τραμπ για ειρηνευτική συμφωνία, ενόψει των τριμερών συνομιλιών στο Άμπου Ντάμπι

Συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Κίριλ Ντμίτριεφ, είχε την Πέμπτη (5/11) στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας, αλλά και για τις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.

Η επίσκεψη του Ρώσου αξιωματούχου σηματοδοτεί την πρώτη διά ζώσης επαφή μεταξύ των δύο πλευρών μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες οι Δημοκρατικοί εξασφάλισαν τον έλεγχο τόσο της Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων, καταφέροντας σημαντικό πολιτικό πλήγμα στον Τραμπ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε τη συνάντησή του με τον Ντμίτριεφ, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συνομιλιών τους. Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι η επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία βρίσκεται κοντά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να περιλαμβάνει ευρύτερες ρυθμίσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Ο ρόλος της Μελάνια Τραμπ

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ συμμετείχε επίσης σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, την οποία διοργάνωσε η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την εξαήμερη κατάπαυση του πυρός στην υπό ρωσικό έλεγχο ουκρανική πόλη Ολέσκι, στην επίτευξη της οποίας συνέβαλε η Μελάνια Τραμπ. Η προσωρινή εκεχειρία επέτρεψε την πραγματοποίηση ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και την απομάκρυνση αμάχων από την περιοχή.

Ο Ρώσος απεσταλμένος έχει εμπλακεί και στο παρελθόν σε ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων η απελευθέρωση Αμερικανών κρατουμένων στη Ρωσία και η επανένωση παιδιών από την Ουκρανία με τις οικογένειές τους.

Οι επαφές πραγματοποιούνται ενώ η εκλογική επικράτηση των Δημοκρατικών δημιουργεί νέα δεδομένα για την εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον. Από τον Ιανουάριο του 2027, οπότε θα αναλάβει καθήκοντα το νέο Κογκρέσο, η κυβέρνηση Τραμπ αναμένεται να αντιμετωπίσει αυξημένες πιέσεις για ενίσχυση της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία, καθώς και αυστηρότερο έλεγχο των αποφάσεων που αφορούν τις σχέσεις με τη Μόσχα και τη χαλάρωση ορισμένων κυρώσεων.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, έχει εκφράσει την ελπίδα ότι ο Τραμπ θα συνεχίσει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες του για τον τερματισμό της σύγκρουσης, παρά την ήττα των Ρεπουμπλικανών.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στο Άμπου Ντάμπι, όπου στις 10 και 11 Νοεμβρίου προγραμματίζονται συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με στόχο την αναζήτηση προόδου προς μια ειρηνευτική συμφωνία. Παράλληλα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για πιθανή συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν, του Ντόναλντ Τραμπ και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο της συνόδου Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στην Κίνα.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu