Επιχειρήσεις

Μεγάλου: Εστιάζουμε στη χρηματοδότηση της οικονομίας

Οι τράπεζες αφήνουν πίσω τη διαχείριση μιας μακράς κρίσης και μπορούν πλέον να εστιάσουν στη βασική τους δουλειά, που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

«Οι ελληνικές τράπεζες υπέστησαν και δεν δημιούργησαν τη δημοσιονομική κρίση. Μόνο τώρα, ύστερα από έξι χρόνια που άλλαξαν εκ θεμελίων την εικόνα του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας, μπορούμε να πούμε πως επιστρέφουμε σταδιακά, αλλά σταθερά, σε ομαλές συνθήκες. Και ομαλές συνθήκες σημαίνει ότι και οι τράπεζες αφήνουμε πίσω μας τη διαχείριση μιας μακράς κρίσης, που απορρόφησε πολλές δυνάμεις μας όλο αυτό το διάστημα, και μπορούμε να εστιάσουμε στη βασική μας δουλειά. Δηλαδή, στη χρηματοδότηση της οικονομίας», τόνισε ο κ. Μεγάλου.

Όπως είπε, σκοπός της Eurobank, αλλά και των υπολοίπων συστημικών τραπεζών, είναι καταρχάς η χρηματοδότηση της οικονομίας. Επ’ αυτού η Eurobank ανακοίνωσε μια σειρά πρωτοβουλιών, με βασική τον διπλασιασμό των χρηματοδοτήσεων, δηλαδή 2 δισ. σε νέα δάνεια, πέρα από τις αναχρηματοδοτήσεις υπαρχουσών δανειακών συμβάσεων.

Στόχος μας είναι επίσης να θέσουμε προτεραιότητες στη χρηματοδότηση, ανέφερε ο κ. Μεγάλου. Όπως είπε, προτεραιότητα έχουν οι επιχειρήσεις γιατί μέσα από αυτές θα πάρει ξανά μπροστά η μηχανή της ελληνικής οικονομίας, θα αναζωογονηθεί η παραγωγική δραστηριότητα, θα κινηθεί όλο το συναλλακτικό κύκλωμα και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Υπενθύμισε δε πως από τα 2 δισ. η Eurobank δίνει 1,6 δισ. νέα δάνεια στις επιχειρήσεις.

«Περιμένουμε, λοιπόν, νέα επιχειρηματικά σχέδια με γερό business plan και σαφή επιχειρηματική στόχευση για να τα χρηματοδοτήσουμε. Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσουμε στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις, εκείνες που μπορούν να δώσουν με επιτυχία τη μάχη του ανταγωνισμού στις ανοιχτές διεθνείς αγορές. Πιστεύουμε πως οι εξαγωγές και όχι η εσωτερική αγορά είναι η απάντηση στην κρίση μεσοπρόθεσμα για μια χώρα όπως η Ελλάδα, όχι μόνο στον τομέα των υπηρεσιών αλλά και των αγαθών, παρά τα προβλήματα της συγκυρίας. Θέλουμε και θα στηρίξουμε ισχυρές και διεθνώς ανταγωνιστικές ελληνικές επιχειρήσεις», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Πρόσθεσε, τέλος, πως κατανοώντας την ανάγκη μείωσης του κόστους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, η Eurobank εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε, αλλά υπάρχουν γι’ αυτό δύο προϋποθέσεις, είπε. Η μείωση του κόστους των καταθέσεων, και η εξομάλυνση των συνθηκών δανεισμού της χώρας, αφού το κόστος του κινδύνου χώρας είναι εμφανές και για τις ελληνικές τράπεζες και για τις ελληνικές επιχειρήσεις ακόμη σήμερα.

close menu