Οικονομία

Μεσίτες: Tα 700.000 κλειστά ακίνητα διατηρούν ψηλά τις τιμές στην αγορά

Τα κλειστά ακίνητα είναι περίπου 700.000 συνολικά, και από αυτά τα 500.000 είναι του δημοσίου - Οι τιμές δεν έχουν ανέβει από την βραχυχρόνια μίσθωση, είπε η ΓΓ Μεσιτών Αθηνών Αττικής Μίνα Χαρμπαλή

Νέα σπίτια αναμένεται να βγουν στην αγορά αλλά με πολύ υψηλές τιμές, δήλωσε η ΓΓ Μεσιτών Αθηνών Αττικής Μίνα Χαρμπαλή στην ΕΡΤ. «Ως Σύλλογος Μεσιτών έχουμε κάνει πάρα πολλές αιτήσεις, έχουμε κάνει πάρα πολλές επισκέψεις σε διάφορα υπουργεία και ζητάμε την βοήθεια της πολιτείας διότι υπάρχει σοβαρό θέμα στην αγορά και έχουν ανέβει πάρα πολύ ψηλά οι τιμές των ακινήτων.

Οι τιμές δεν έχουν ανέβει από την βραχυχρόνια μίσθωση, έχουν ανέβει γιατί δεν υπάρχουν ακίνητα στην αγορά, έχουμε πολλά κλειστά ακίνητα, ακίνητα κλειστά του δημοσίου τα οποία θα πρέπει να βγουν στην αγορά, δήλωσε η κα Χαρμπαλή.

Τα τελευταία χρόνια έχουν μπλοκαριστεί πάρα πολλά ακίνητα στην αγορά λόγω των δανείων και ειδικά τα ακίνητα που έχουν αγοράσει τα funds, και τα έχουν αγοράσει σε πολύ χαμηλές τιμές, σε πολύ χαμηλό ποσοστό της αξίας τους, δηλαδή από 20% έως 30% και τα πουλάνε στις αγοραίες τιμές που έχουμε στην ελεύθερη αγορά. Αυτό σημαίνει ότι δεν αγοράζει κανένας τα ακίνητα. Όλα είναι μπλοκαρισμένα.

Ακόμη και οι τιμές στους πλειστηριασμούς από τα funds είναι οι τιμές της αγοράς, και σε πολλά σημεία είναι και ακόμα μεγαλύτερες. Δηλαδή πάνε κι αυτοί να βγάλουν υπέρμετρες αποδόσεις, που σημαίνει δεν αγοράζει ο Έλληνας, γιατί ξέρει τι γίνεται. Εμείς πιστεύουμε ότι το 99% του προβλήματος αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι τα κλειστά ακίνητα.
Τα κλειστά ακίνητα είναι περίπου 700.000 συνολικά, και από αυτά τα 500.000 είναι του δημοσίου, είπε.

Η πολιτεία θα πρέπει να δώσει κίνητρα στην αγορά ούτως ώστε και άλλα ακίνητα, ακίνητα που είναι υπό ανακατασκευή να τα αναλάβει ιδιώτης ο οποίος θα τα μισθώσει με πολύ χαμηλό ενοίκιο για 2 με 3 χρόνια και μετά θα μπει ένα εύλογο ενοίκιο της αγοράς. Αλλιώς θα έχουμε θέμα στην αγορά γενικά και στις μισθώσεις και στις και στις πωλήσεις. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να ανοίξουν όλα τα κλειστά ακίνητα, είπε.

Αναφερόμενη στα προγράμματα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» είπε πως κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και αν ανοίξουν και ακίνητα του δημοσίου τότε θα μαλακώσει η αγορά, και θα διορθωθούν οι τιμές.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu