Πολιτική

Μητσοτάκης στο CNN: Συμφωνούμε ότι… διαφωνούμε με τον Ερντογάν στα εδαφικά θέματα

Ανοιχτή η πόρτα για συνεργασία με την Τουρκία σε πολλά άλλα πεδία, τόνισε ο πρωθυπουργός λίγο πριν τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν - Δεν κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή η βαριά βιομηχανία του ελληνικού τουρισμού, τόνισε

«Έχουμε διαφορές εδώ και χρόνια με την Τουρκία, μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε όσον αφορά τα εδαφικά θέματα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN, στο περιθώριο της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, «έχουμε μια βασική διαφορά με την Τουρκία, τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι εύκολο να επιλυθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλα πεδία ή να έχουμε έναν βαθμό τουρκικής επιθετικής συμπεριφοράς που ωθεί τις δύο χώρες στις παρυφές μιας ένοπλης σύγκρουσης. Ακόμα, λοιπόν, και αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, μπορούμε να αφήσουμε ανοιχτή την πόρτα για συνεργασία σε πολλά άλλα πεδία και αυτός είναι ο στόχος μου στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν».

«Έχουμε μακρές διαφορές, αλλά θα προσπαθήσουμε να τις επιλύσουμε με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και ειδικά το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, τον μόνο τρόπο που είναι διαθέσιμος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οπως είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, «η οικονομία μας πάει πολύ καλά, έχουμε ρεκόρ στον τουρισμό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σχετικά με την κλιματική αλλαγή: «Χτυπηθήκαμε από τις πλημμύρες. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δαπανήσουμε πολλά χρήματα για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Παγκόσμια συμμαχία χρειάζεται για την κλιματική αλλαγή».

Σε ερώτημα για το αν ο τουρισμός κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή και όσα αυτή μπορεί να επιφέρει, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν συμφωνώ ότι η βαριά βιομηχανία του τουρισμού κινδυνεύει. Θέλουμε να επικοινωνήσουμε στον κόσμο ότι η τουριστική περίοδος μπορεί να μην περιορίζεται στο καλοκαίρι και ότι μπορεί να έρθει στην Ελλάδα τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Οκτώβριο. Ίσως είναι μια ευκαιρία μέσω της κλιματικής αλλαγής να προωθήσουμε στον κόσμο πως μπορεί να έρθει στην Ελλάδα και τον Απρίλιο».

close menu