Περιέγραψε την κατάσταση στην Μέση Ανατολή σαν μια νέα σοβαρή πυριτιδαποθήκη για την παγκόσμια οικονομία
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας “Μυτιληναίος”, Ευάγγελος Μυτιλιναίος, στο περιθώριο της χθεσινής ομιλίας του στον Economist, εξέφρασε την ανησυχία του για την ένταση που έχει ξεσπάσει στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι τυχόν εμπλοκή στο πολεμικό κλίμα του Ιράν θα εκτόξευε τις τιμές του φυσικού αερίου στα 500 ευρώ την μεγαβατώρα.
Ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι η αντίδραση του αραβικού κόσμου σε αυτή την περίπτωση θα είναι να μπλοκάρει την μεταφορά των φορτίων LNG και να κλείσει το γεωστρατηγικό σημείο των στενών του Ορμούζ, μέσω του οποίου διακινείται το 25% με 30% της παγκόσμιας αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Μέσω του Ορμούζ μεταφέρεται σύμφωνα με αναλυτές και το 1/5 της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου, κατά μέσο όρο 20,5 εκ, βαρέλια την ημέρα αργού πετρελαίου και πετρελοειδών κατά το εννιάμηνο του 2023. Το Κατάρ που προμηθεύει με LNG και την χώρα μας επίσης διακινεί τις περισσότερες ποσότητες LNG μέσω της επίμαχης περιοχής, εξέλιξη που δικαιολογεί τις ανησυχίες.
«Ως πρόεδρος της Eurometaux, συναντώ συχνά ηγέτες του κλάδου και πηγαίνω πολύ συχνά στις Βρυξέλλες» δήλωσε χθες από το βήμα του συνεδρίου ο Έλληνας επιχειρηματίας. «Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μια ταραχώδη κατάσταση που δεν έχουμε δει εδώ και χρόνια». Η ενεργειακή κρίση όπως είπε ήταν πολύ χειρότερη στην Ευρώπη από ότι στις ΗΠΑ και την Ασία (λόγω του άνθρακα). Αναφερόμενος στον ρόλο της Ευρώπης σημείωσε ότι έχει γίνει δυσλειτουργικός, φέροντας ως παράδειγμα τα συμφέροντα των χωρών της Βαλτικής που είναι εντελώς διαφορετικά από εκείνα της Ιβηρικής Χερσονήσου. Για την Ευρώπη είπε, βλέπουμε και την στάση της στο Ισραήλ, όπου μετά βίας έχει λόγο στον κόσμο.
Σχετικά με την κατάληξη που θα έχει το πολεμικό παιχνίδι μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, είπε ότι θα μιλήσει μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ. «Τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών θα καθορίσουν την κατάσταση στην Ουκρανία».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η Γερμανία της Μέρκελ εξαφανίστηκε: Το CDU στο όριο στο «κρατίδιο της Μέρκελ»
- Eρευνα στη Γαλλία για τον ισχυρό άνδρα της Παρί Σεν Ζερμέν Νασέρ Αλ Κελαϊφί
- Γερμανία: Ο Μερτς δηλώνει ότι παραμένει καγκελάριος και αρχηγός του CDU μετά το εκλογικό πλήγμα
- Τέλος στο χάος των RGB λογισμικών με τη μεγάλη έκδοση 1.0 του OpenRGB
- Ισχυρό πλήγμα για Μερτς από τη σαρωτική άνοδο AfD και Αριστεράς
- Ο Τραμπ απειλεί με ολοκληρωτική ισοπέδωση το Ιράν
- Αυστηρό μήνυμα της Τεχεράνης προς τις γειτονικές χώρες για τις αμερικανικές βάσεις
- Σε τροχιά συμβιβασμού Paramount και Καλιφόρνια για τη Warner Bros
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







