Στη Μέση Ανατολή η ζήτηση είναι χαμηλότερη και από την εποχή της πανδημίας
Έως και 20% λιγότερες, σε σχέση με το 2019, είναι οι κρατήσεις διεθνών πτήσεων μετά την επιδρομή της Χαμάς στο Ισραήλ, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων της ταξιδιωτικής βιομηχανίας ForwardKeys.
Το σημαντικότερο πλήγμα έχουν δεχθεί οι κρατήσεις στη Μέση Ανατολή όπου τα ποσοστά είναι ακόμη πιο χαμηλά και από τα επίπεδα της εποχής που η Covid-19 είχε διαταράξει τον κλάδο.
Οι αεροπορικές εταιρείες αποκόμισαν μεγάλα κέρδη τους τελευταίους έξι μήνες λόγω της έντονης ζήτησης για ταξίδια σε υψηλές τιμές εισιτηρίων, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται οι προοπτικές τους εξαρτώνται τώρα από τα γεωπολιτικά γεγονότα.
Τα δεδομένα προέρχονται από τη βάση έκδοσης εισιτηρίων σε όλη τη βιομηχανία από τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών και περιλαμβάνουν μεγάλους εθνικούς αερομεταφορείς στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Κόλπο. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνουν πωλήσεις από εταιρείες χαμηλού κόστους όπως η Ryanair ή η easyJet.
Το χτύπημα στις πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή ήταν το πιο δραματικό, με τις κρατήσεις να μειώνονται κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες. Τις εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς, ήταν 13% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2019 ενώ πλέον σε σύγκριση με αυτό το σημείο είναι 13% χαμηλότερα. Τα εισιτήρια για Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Λίβανο και Αίγυπτο έχουν πέσει.
Οι κρατήσεις για εξερχόμενες πτήσεις από τις ΗΠΑ έχουν δεχθεί επίσης χτύπημα, με μια πτώση 10 ποσοστιαίων μονάδων – πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς ήταν 6% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2019 ενώ πλέον είναι 4% χαμηλότερα.
Ωστόσο, ο József Váradi, διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Wizz Air, δήλωσε ότι οι κρατήσεις για το χειμώνα ήταν σε καλό επίπεδο. «Φυσικά υπάρχουν προβλήματα σε περιοχές που επηρεάζονται όπως το Ισραήλ και οι γειτονικές χώρες. Αλλά εκτός από αυτές, βλέπουμε ότι η ζήτηση παραμένει πολύ έντονη».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αθανάσιος Στάβερης: CBO στην καναδική Ecocarrier, το μέλος του ΔΣ του ΟΣΕ
- Υπερδιπλασιασμός αμοιβών στον ΟΑΣΑ: 180.000 ευρώ ο νέος CEO (από €80.000) και bonus έως 50%
- Κοτόπουλα Ολύμπου Αμβροσιάδης: Η νέα γενιά της εταιρείας μπαίνει στην παραγωγή αβγών
- Γιάννης Λίτος: Από την Procter & Gamble στη Ροδούλα και τον Κασσελάκη
- Υπουργείο Ανάπτυξης: Σε ποια εταιρεία ανέθεσε την κυβερνοπροστασία και και ποιό αντίτιμο
- Πέθανε ο ηθπποιός Χρήστος Πολίτης, 83 ετών
- Η Γερουσία προσπαθεί να «φρενάρει» τον Τραμπ στη Βενεζουέλα
- Euroleague: Επιστροφή στις νίκες για Παναθηναϊκό με Χολμς – Όλα τα αποτελέσματα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








