Επιχειρήσεις

OpenAI: Ο Σαμ Άλτμαν επανέρχεται στο διοικητικό συμβούλιο

Σύμφωνα με ενημέρωση προς τον Τύπο, η OpenAI θα συνεχίζει να επεκτείνει το διοικητικό της συμβούλιο

Η OpenAI ανακοίνωσε το νέο της διοικητικό συμβούλιο και την ολοκλήρωση μιας εσωτερικής έρευνας από την αμερικανική δικηγορική εταιρεία WilmerHale σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στην ανατροπή του διευθύνοντος συμβούλου, Σαμ Άλτμαν.

Πέρα από την επιστροφή του Άλτμαν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης, τα νέα μέλη θα είναι τα εξής:

  • Η Δρ. Σου Ντέσμοντ-Χέλμαν, πρώην διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates, η οποία είναι επίσης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Pfizer και στο Συμβούλιο Συμβούλων του Προέδρου για την Επιστήμη και την Τεχνολογία
  • Η Νικόλ Σέλιγκμαν, πρώην EVP και Παγκόσμιος Γενικός Σύμβουλος της Sony και Πρόεδρος της Sony Entertainment, η οποία είναι επίσης στο Διοικητικό Συμβούλιο των Paramount Global, Meira GTx και Intuitive Machines
  • Η Φίτζι Σίμο, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Instacart, η οποία είναι επίσης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Shopify

Τα τρία νέα μέλη θα «συνεργαστούν στενά με τα σημερινά μέλη του διοικητικού συμβουλίου Άνταμ Ντ’ Άντζελο, Λάρι Σάμερς και Μπρετ Τέιλορ καθώς και με τους Γκρεγκ, Σαμ και τα ανώτερα στελέχη της OpenAI», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Η εσωτερική έρευνα

Σύμφωνα με ενημέρωση προς τον Τύπο, η OpenAI θα συνεχίζει να επεκτείνει το διοικητικό της συμβούλιο. Σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της εσωτερικής έρευνας, η σχετική έκθεση δεν δημοσιεύτηκε αλλά δόθηκε μία περίληψη των ευρημάτων.

«Η ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε σημαντική κατάρρευση της εμπιστοσύνης μεταξύ του προηγούμενου συμβουλίου και του Σαμ και Γκρεγκ», είπε ο Τέιλορ, προσθέτοντας ότι η επανεξέταση επίσης «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το συμβούλιο ενήργησε καλόπιστα… [και] δεν προέβλεψε κάποια από την αστάθεια που ακολούθησε στη συνέχεια».

Ο Τέιλορ είπε επίσης ότι οι ανησυχίες του διοικητικού συμβουλίου δεν προέκυψαν σχετικά με ανησυχίες σχετικά με την την ασφάλεια των προϊόντων, τα οικονομικά ή τις δηλώσεις της OpenAI σε πελάτες ή επιχειρηματικούς εταίρους, ότι ήταν «απλώς μια κατάρρευση της εμπιστοσύνης μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου και του κ. Άλτμαν».

Η έρευνα της WilmerHale ξεκίνησε τον Δεκέμβριο και οι δικηγόροι υπέβαλαν την έκθεσή τους χθες, η οποία περιελάμβανε δεκάδες συνεντεύξεις με προηγούμενα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και συμβούλους της OpenAI, σημερινά στελέχη και άλλους μάρτυρες. Η έρευνα περιελάμβανε επίσης την εξέταση περισσότερων από 30.000 εγγράφων, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν.

«Καταλήξαμε ομόφωνα ότι ο Σαμ και ο Γκρεγκ είναι οι σωστοί ηγέτες για την OpenAI», δήλωσε ο Μπρετ Τέιλορ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI.

«Είμαι πολύ ευγνώμων στον Μπρετ και τον Λάρι και την WilmerHale», δήλωσε ο Άλτμαν σε κλήση του Zoom με δημοσιογράφους. Επιπλέον, εκφράστηκε με κολακευτικά σχόλια για την CTO της εταιρείας Μίρα Μουράτι σημειώνοντας ότι κατά την επίμαχη περίοδο της απουσίας του «έχει κάνει καταπληκτική δουλειά βοηθώντας με το να ηγηθεί της εταιρείας».

Πρόσθεσε ότι είναι «ενθουσιασμένος που συνεχίζει» και που η κατάσταση «έχει τελειώσει». Ανέφερε επίσης ότι θα ήθελε να είχε ενεργήσει διαφορετικά όσον αφορά τις διαφορές απόψεων με το διοικητικό συμβούλιο.

Οι αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο

Τον Νοέμβριο, το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI καθαίρεσε τον Altman, προκαλώντας παραιτήσεις – ή απειλές για παραιτήσεις – συμπεριλαμβανομένης μιας ανοιχτής επιστολής που υπογράφηκε σχεδόν από όλους τους υπαλλήλους της εταιρείας, και σάλο μεταξύ των επενδυτών, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft.

Μέσα σε μια εβδομάδα, ο Άλτμαν επέστρεψε στην εταιρεία και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Χέλεν Τόνερ, Τάσα ΜακΚόλεϊ και Ίλια Σατσκεβερ, που είχαν ψηφίσει υπέρ της αποπομπής του Άλτμαν, είδαν την πόρτα της εξόδου. Ο Άνταμ Ντ′ Άντζελο, ο οποίος είχε επίσης ψηφίσει για την εκδίωξη του Άλτμαν, παρέμεινε στο διοικητικό συμβούλιο.

Όταν ο Άλτμαν ρωτήθηκε για το εταιρικό στάτους του Σατσκεβερ από δημοσιογράφους, είπε ότι δεν υπήρχαν ενημερώσεις για κοινή χρήση. «Λατρεύω τον Ίλια… Ελπίζω να συνεργαστούμε για το υπόλοιπο της καριέρας μας, την καριέρα μου, ό,τι κι αν είναι», είπε ο Άλτμαν. «Δεν υπάρχει τίποτα να ανακοινώσω σήμερα».

Έκτοτε, η OpenAI ανακοίνωσε νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων του πρώην συν-διευθύνοντος συμβούλου της Salesforce, Μπρετ Τέιλορ και του πρώην υπουργού Οικονομικών, Λάρι Σάμερς. Η Microsoft έλαβε θέση παρατηρητή στο συμβούλιο χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Η φρενήρης πορεία της OpenAI

Μετά την κυκλοφορία του ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022, η εταιρεία έσπασε τα ρεκόρ εκείνη την εποχή ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη καταναλωτική εφαρμογή στην ιστορία και τώρα έχει περίπου 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες την εβδομάδα, μαζί με περισσότερο από το 92% των εταιρειών του Fortune 500 που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, σύμφωνα με την OpenAI.

Πέρυσι, η Microsoft επένδυσε επιπλέον 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη επένδυση τεχνητής νοημοσύνης του έτους, σύμφωνα με το PitchBook, και η OpenAI φέρεται να έκλεισε μια συμφωνία που θα επιτρέψει στους υπαλλήλους να πουλήσουν μετοχές σε αποτίμηση 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και η συμφωνία πιθανότατα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να οριστικοποιηθεί από ό,τι αναμενόταν λόγω των γεγονότων γύρω από την ανατροπή του Άλτμαν.

Σημειώνεται ότι το διοικητικό… θρίλερ διάρκειας δύο εβδομάδων εξακολουθεί να επηρεάζει την εταιρεία.

Η σύγκρουση με τον Μασκ

Ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ μήνυσε τους συνιδρυτές της OpenAI Σαμ Άλτμαν και Γκρεγκ Μπρόκμαν για παραβίαση της σύμβασης και παράβαση καθήκοντος καταπιστεύματος, αποκάλυψαν οι δικαστικές καταθέσεις την Πέμπτη.

Στην καταγγελία του, ο Μασκ και οι δικηγόροι του ισχυρίζονται ότι ο κατασκευαστής του ChatGPT «έχει μετατραπεί σε κλειστού κώδικα de facto θυγατρική της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας στον κόσμο: της Microsoft». Υποστηρίζουν επίσης ότι αυτή η συμφωνία έρχεται σε αντίθεση με μια ιδρυτική συμφωνία και την πιστοποίηση ενσωμάτωσης του 2015 που η OpenAI δημιούργησε με τον Μασκ, ο οποίος ήταν βασικός δωρητής κατά τα πρώτα χρόνια του OpenAI.

Ως μέρος της σύμβασης της Microsoft με την OpenAI, ο τεχνολογικός γίγαντας έχει δικαιώματα μόνο στην τεχνολογία «pre-AGI» της OpenAI και εναπόκειται στο διοικητικό συμβούλιο της OpenAI να καθορίσει εάν η εταιρεία έχει φτάσει σε αυτό το ορόσημο. Ο Μασκ υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι από την αλλαγή του διοκητικού συμβουλίου της OpenAI τον Νοέμβριο –όταν αφαιρέθηκαν οι Τόνερ ΜακΚόλεϊ και Σατσκεβερ– το νέο δ.σ. δεν είναι εξουσιοδοτημένο για να προσδιορίσει ανεξάρτητα εάν η OpenAI έχει φτάσει στο AGI και συνεπώς εάν η τεχνολογία του είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής της συμφωνία αποκλειστικότητας με τη Microsoft.

Σε απάντηση στην υψηλού προφίλ μήνυση, η OpenAI αναπαρήγαγε παλιά email από τον Μασκ στα οποία ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και της SpaceX ενθάρρυνε την ανερχόμενη startup να συγκεντρώσει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε χρηματοδότηση και συμφώνησε ότι θα έπρεπε «να αρχίσει να είναι λιγότερο ανοιχτή» με την πάροδο του χρόνου και «να μην μοιράζεται» την επιστήμη της εταιρείας με το κοινό.

Η μήνυση του Μασκ αφορά επίσης κάποια διαμάχη σχετικά με τις προηγούμενες προσπάθειες και επενδύσεις σε τσιπ του Άλτμαν.

Λίγο πριν από τη σύντομη αποπομπή του Altman, φέρεται να αναζητούσε δισεκατομμύρια για μια νέα και μη διαμορφωμένη ακόμη επιχείρηση ημιαγωγών με την κωδική ονομασία «Tigris» για να ανταγωνιστεί τελικά τη Nvidia, ταξιδεύοντας στη Μέση Ανατολή για να συγκεντρώσει χρήματα από τους επενδυτές.

Το 2018, ο Άλτμαν επένδυσε προσωπικά σε μια νεοφυή επιχείρηση μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Rain Neuromorphics, με έδρα κοντά στα κεντρικά γραφεία της OpenAI στο Σαν Φρανσίσκο και το 2019, η OpenAI υπέγραψε μια επιστολή πρόθεσης να δαπανήσει 51 εκατομμύρια δολάρια για τα τσιπ της Rain. Τον Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ ανάγκασαν μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Aramco να πουλήσει τις μετοχές της στη Rain.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu