Επιχειρήσεις

Ουκρανία: Κατασχέθηκαν δυο εταιρείες του Ιβάν Σαββίδη

Ο επιχειρηματίας είχε περιληφθεί σε λίστα ολιγαρχών που εξυπηρετούν τη Ρωσία στον πόλεμο - Στο στόχαστρο περιουσιακά στοιχεί και της συζύγου του

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας για τη διαφθορά έκανε δεκτή την αξίωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Ιβάν Σαββίδη και της συζύγου του, μεταδίδουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Η απόφαση ελήφθη από τριμελή επιτροπή.

Νωρίτερα, ο Ιβάν Σαββίδης είχε συμπεριληφθεί μεταξύ των 25 ολιγαρχών των οποίων οι εταιρείες εξυπηρετούν το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα και των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία δεν είχαν ακόμη κατασχεθεί από την Ουκρανία.

Τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία του κ. Σαββίδη περιλαμβάνουν το 100% των μετοχών της PJSC Pentopak, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες στην παραγωγή συσκευασιών για προϊόντα κρέατος και αλλαντικών, και το 100% των εταιρικών δικαιωμάτων της θυγατρικής της Atlantis-Pak Ukraine.

Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα, το δικαστήριο είπε ότι η σύζυγός του, Κυριακή, εμφανίζεται ονομαστικά ως ιδιοκτήτρια ορισμένων εταιρειών στην Ουκρανία, αν και ο σύζυγός της είναι ο ιδιοκτήτης.

Το μήνυμα

Επιπλέον, σύμφωνα με την ιστοσελίδα bnn, στέλνει και ένα σαφές μήνυμα τη στιγμή που η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο για την ανάκτηση των εδαφών που προσάρτησε η Ρωσία: όσοι βοηθούν και υποκινούν τον επιτιθέμενο θα αντιμετωπίσουν την πλήρη ισχύ του νόμου.

Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα του ουκρανικού τύπου, η απόφαση δεν είναι ακόμη οριστική και ως εκ τούτου ο Ιβάν Σαββίδης έχει δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Οι σχέσεις με Πούτιν

Ο Σαββίδης ήταν μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου και είναι στενά συνδεδεμένος με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με τον ουκρανικό τύπο, το 2015, ο Σαββίδης που διαθέτει διπλή υπηκοότητα (ελληνική και ρωσική) επικρότησε δημόσια την κατάληψη της Κριμαίας και την παράνομη προσάρτησή της από τη Ρωσία. Ο ουκρανικός τύπος αναφέρεται και στην επιχειρηματική παρουσία που διαθέτει ο Σαββίδης στην Ελλάδα, ελέγχοντας ένα λιμάνι και την ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ.

Όπως αναφέρει το greekreporter.com, o Σαββίδης είναι ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Ρωσίας και ήταν μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία, στενά συνδεδεμένος με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Σαββίδης είναι ο ιδρυτής του Ομίλου Agrocom, του οποίου το ενεργητικό περιελάβανε τη ρωσική καπνοβιομηχανία Donskoy Tabak, την οποία πούλησε έναντι 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Japan Tabacco τον Μάρτιο του 2018.

Μέσω της εταιρείας του Dimera, κατέχει μερίδιο στην ποδοσφαιρική ομάδα FC PAOK στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το 2017 εξαγόρασε τις Εκδόσεις Πήγασος, στις οποίες περιλαμβάνονται οι εφημερίδες «Έθνος» και «Ημερησία».

Το 2023 ο Σαββίδης απέκτησε τον έλεγχο (ποσοστό 67%) στον  Οργανισμό Λιμένος Βόλου. Η εταιρεία του είχε ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής για το 67% των μετοχών του Οργανισμού.

Το 2018 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από τις ελληνικές αρχές εναντίον του, μετά την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια αγώνα ποδοσφαίρου ΠΑΟΚ-ΑΕΚ με όπλο.

Τότε μαζί με τους φρουρούς του μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, όταν ο διαιτητής ακύρωσε γκολ του ΠΑΟΚ στο 89ο λεπτό του αγώνα ως οφσάιντ. Έκανε χειρονομίες ζητώντας από τους παίκτες του να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο. Στη συνέχεια κινήθηκε προς τον διαιτητή αλλά οι σωματοφύλακές του τον σταμάτησαν

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu