Η Κομισιόν δεν παρείχε στο κοινό «αρκετά ευρεία πρόσβαση» στις συμβάσεις των εμβολίων, διαπιστώνοντας παρατυπίες στην αιτιολόγησή της για διόρθωση τμημάτων των εγγράφων
Παρατυπίες της Κομισιόν στις συμβάσεις με τις εταιρείες για την αγορά από την ΕΕ των εμβολίων κατά της COVID- 19 διαπίστωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόλις μια ημέρα πριν από την αποφασιστική ψηφοφορία για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 361 ευρωβουλευτών την Πέμπτη ώστε να επανεκλεγεί επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου.
Το δικαστήριο αποφάσισε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παρείχε στο κοινό «αρκετά ευρεία πρόσβαση» στις συμβάσεις εμβολίων Covid-19, διαπιστώνοντας παρατυπίες στην αιτιολόγησή της για διόρθωση τμημάτων των εγγράφων.
Σύμφωνα με το Politico η υπόθεση παρουσιάστηκε από ομάδα ευρωβουλευτών των «Πράσινων», οι οποίοι υπέβαλαν αίτημα για πρόσβαση σε συμβάσεις εμβολίων ώστε να κατανοήσουν τη συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και των κατασκευαστών εμβολίων Covid-19 το 2021.
Η Επιτροπή συμφώνησε να παράσχει μερική πρόσβαση σε ορισμένες συμβάσεις, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα τμήματα είχαν τροποποιηθεί για την προστασία εμπορικών συμφερόντων ή για θέματα ιδιωτικότητας.
Για το λόγο αυτό, οι ευρωβουλευτές οδήγησαν την Επιτροπή στο δικαστήριο.
Σήμερα, Τετάρτη, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η απόφαση της Επιτροπής να διαγράψει τμήματα των συμφωνιών περιέχει «παρατυπίες» και ότι «δεν απέδειξε ότι η ευρύτερη πρόσβαση σε αυτές τις ρήτρες θα υπονόμευε πραγματικά τα εμπορικά συμφέροντα αυτών των επιχειρήσεων».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 3,6% των θανάτων στην Ελλάδα το 2025
- Σε απεργία διαρκείας από την Τρίτη (17/3) οι οδηγοί ταξί – Λυμπερόπουλος: Και αποκλεισμός αεροδρομίων
- Εθνική Τράπεζα: Η επενδυτική διάθεση των ΜμΕ συναντά την ανάγκη για δεξιότητες
- Ομιλος ΔΕΗ: Σημαντική αναβάθμιση από την EcoVadis στην αξιολόγηση βιωσιμότητας
- LG StanbyME 2: Οταν η τεχνολογία συνομιλεί με το Design προκύπτει η 27” smart τηλεόραση
- ΕΛΣΤΑΤ: Ισχυρή άνοδος 8,3% στο μισθολογικό κόστος το δ’ τρίμηνο 2025
- ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΕ - Όμιλος ΔΕΗ: Σημαντική αναβάθμιση από την EcoVadis στην αξιολόγηση βιωσιμότητας
- ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,3% ο γενικός δείκτης τιμών εκροών στη γεωργία – κτηνοτροφία τον Ιανουάριο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








