Οικονομία

Πόσο καλά γνωρίζουν οι Έλληνες από οικονομικά; Η θέση της χώρας στην ΕΕ

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Δείτε τον χάρτη που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ)

Χαμηλές επιδόσεις στη χρηματοοικονομική γνώση καταγράφουν οι Έλληνες σε σύγκριση με άλλους πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με στοιχεία που ανέδειξε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), με αφορμή τη συζήτηση για την ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των Ευρωπαίων.

Στον χάρτη που δημοσίευσε η ΕΟΚΕ, μόλις το 19% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα κατάφερε να απαντήσει σωστά σε τουλάχιστον τέσσερις από τις πέντε ερωτήσεις χρηματοοικονομικών γνώσεων. Το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στο 26%.

Τα δεδομένα προέρχονται από το Flash Eurobarometer 525 για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην ΕΕ. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2023 σε περισσότερους από 26.000 πολίτες των 27 κρατών-μελών και εξέτασε βασικές έννοιες που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τον πληθωρισμό, τον ανατοκισμό, τη σχέση κινδύνου και απόδοσης, τη διαφοροποίηση των επενδύσεων και τη σχέση μεταξύ επιτοκίων και τιμών των ομολόγων.

Η εικόνα παρουσιάζει μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ Βορρά και Νότου. Στην κορυφή βρίσκεται η Ολλανδία με 43%, ενώ ακολουθούν η Δανία και η Φινλανδία με 40% και η Εσθονία με 39%. Υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκονται επίσης η Σουηδία με 34%, η Γερμανία με 32%, η Ιρλανδία με 31% και το Βέλγιο με 30%.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα βρίσκεται στην ομάδα των χωρών με τις χαμηλότερες επιδόσεις. Στο 19% βρίσκονται επίσης η Ισπανία και η Κύπρος, ενώ χαμηλότερα κατατάσσονται η Πορτογαλία με 16% και η Ρουμανία με μόλις 13%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις ανά κατηγορία. Σε επίπεδο ΕΕ, περίπου δύο στους τρεις γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ μεγαλύτερης απόδοσης και υψηλότερου επενδυτικού κινδύνου, ενώ αντίστοιχο ποσοστό κατανοεί τον τρόπο λειτουργίας του πληθωρισμού. Αντίθετα, μόλις το 20% γνωρίζει σωστά τη σχέση μεταξύ επιτοκίων και τιμών των ομολόγων.

Για την Ελλάδα, η εικόνα παρουσιάζει επίσης σημαντικές διακυμάνσεις. Το 69,1% απάντησε σωστά στην ερώτηση για τη σχέση κινδύνου και απόδοσης, όμως μόλις το 40,6% έδειξε ότι κατανοεί τη διαφοροποίηση του επενδυτικού κινδύνου. Στην ερώτηση για τη σχέση επιτοκίων και ομολόγων, το ποσοστό σωστών απαντήσεων περιορίστηκε στο 21,6%.

Συνολικά στην ΕΕ, μόνο το 26% των συμμετεχόντων πέτυχε υψηλή βαθμολογία στις χρηματοοικονομικές γνώσεις, απαντώντας σωστά σε τέσσερις ή πέντε ερωτήσεις. Το 50% είχε μεσαία βαθμολογία, με δύο ή τρεις σωστές απαντήσεις, και το 24% χαμηλή, με καμία ή μία σωστή απάντηση.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu