Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τα νοσοκομεία εξακολουθούν να υποφέρουν από χρόνια υποχρηματοδότηση, έλλειψη προσωπικού και χαμηλούς μισθούς που ωθούν τους γιατρούς προς τον ιδιωτικό τομέα
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde δημοσίευσε άρθρο (17 Αυγούστου 2025 και στο σάιτ στις 18/8) για την κατάσταση του ελληνικού δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο χαρακτηρίζει «σε αποσύνθεση». Το ρεπορτάζ υπογραμμίζει ότι τα νοσοκομεία εξακολουθούν να υποφέρουν από χρόνια υποχρηματοδότηση, έλλειψη προσωπικού και χαμηλούς μισθούς που ωθούν τους γιατρούς προς τον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Μαρίνα Ραφενμπεργκ, η κρίση δεν είναι νέα: ήδη από το 2011, ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όπως το κοινωνικό ιατρείο του Ελληνικού, προσπάθησαν να καλύψουν τα κενά για χιλιάδες ανασφάλιστους. Αν και το 2015 η νομοθεσία επέτρεψε την επανεισαγωγή τους στα δημόσια νοσοκομεία, η χρηματοδότηση δεν επαρκούσε και τα προβλήματα συνέχισαν να συσσωρεύονται.
Το άρθρο αναφέρει την περίπτωση του καρδιολόγου Γιώργου Βήχα, ο οποίος άνοιξε ένα κοινοτικό ιατρείο με έξι συναδέλφους στο Ελληνικό για να καλύψει τις ανάγκες χιλιάδων μακροχρόνια ανέργων που, επειδή δεν είχαν ασφάλιση υγείας, δεν εισάγονταν πλέον δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία. Το 2015, όταν η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε νομοθεσία που επέτρεπε την επιστροφή ανασφάλιστων στα δημόσια νοσοκομεία, η κλινική στο Ελληνικό κατέστη λιγότερο απαραίτητη. Αλλά οι δημόσιες εγκαταστάσεις αντιμετώπισαν γρήγορα προβλήματα. «Για τους μακροχρόνια ανέργους, αυτή η μεταρρύθμιση ήταν πρόοδος. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι η χρηματοδότηση που παρέχει η κυβέρνηση για την κάλυψη της φροντίδας αυτών των επιπλέον ασθενών δεν είναι αρκετή. Ως αποτέλεσμα, τα νοσοκομεία είναι χρεωμένα και στερούνται τα πάντα», επεσήμανε ο καρδιολόγος.
Το άρθρο καταλήγει ότι οι ασθενείς συχνά συνεχίζουν να αισθάνονται περιθωριοποιημένοι, να μην έχουν πρόσβαση σε ορισμένα ακριβά φάρμακα και να περιμένουν για μήνες για μια εξέταση ή θεραπεία.
Πηγή: Le Monde – The Greek public healthcare system remains in shambles
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Φυσικό αέριο: Νέο άλμα στις ευρωπαϊκές τιμές, πάνω από τα 99 ευρώ η μεγαβατώρα
- Κόβεσι στο Politico: «Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κινδυνεύει να εξοντωθεί». Απροκάλυπτη απόπειρα εκφοβισμού στην Ελλάδα
- Aston Martin: Ζημιές και υψηλό χρέος για την εταιρεία του Λώρενς Στρολ
- Ευρώπη: Στενεύει ο κλοιός του χρέους. Κράτη και επιχειρήσεις αντιμέτωπα με ακριβότερο δανεισμό
- Bahri: Σχεδόν δεκαπλάσια τα κέρδη του σαουδαραβικού κολοσσού των δεξαμενόπλοιων
- Fed: Προς «πάγωμα» επιτοκίων αλλά και ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στο μέλλον
- Κοντά στα 116 δολ. το πετρέλαιο μετά την επίθεση Χούθι στη Σαουδική Αραβία
- Pizza Fan: Προφυλάκιση ιδιοκτήτη και συζητήσεις για πώληση της εταιρείας και τη διάσωση θέσεων εργασίας
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









