Ενέργεια

Ρεύμα: Το ΥΠΕΝ συζητά για μπλε (σταθερά) τιμολόγια μικρότερης διάρκειας των 12 μηνών

Μετά τα ρεπορτάζ του Financial Report για τιμολόγια που εμφανίζονται σταθερά (μπλε) για 12 μήνες αλλά εγγυώνται σταθερή τιμή για μικρότερο διάστημα των 12 μηνών

Αλλαγή του κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να διευκολυνθεί η διάθεση νέων, πιο ευνοϊκών για τους καταναλωτές, τιμολογίων ρεύματος εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με αφορμή τιμολόγια που εμφανίζονταν ως σταθερά, όπως αποκάλυψε το FinancialReport όπως το τιμολόγιο της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας που είναι μεν σταθερό για 8 μήνες και της Protergia που εμφανίζεται ως σταθερό για 12 μήνες, αλλά «δύναται να τροποποιηθεί στους 7 μήνες» σύμφωνα με τον Κώδικα τα σταθερά (μπλε) τιμολόγια πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον 12 μήνες – ανώτατη πηγή του ΥΠΕΝ ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αφενός ότι ο Κώδικας πρέπει να ερμηνεύεται πάντα υπό το πρίσμα του συμφέροντος του καταναλωτή, που είναι το αδύνατο μέρος στη συναλλαγή με τον προμηθευτή και αφετέρου ότι αν κριθεί απαραίτητο ο Κώδικας θα αλλάξει ώστε να επιτρέπεται η διάθεση σταθερών τιμολογίων για 8 ή 6 μήνες και όχι απαραίτητα για 12.

Με άλλα λόγια ακόμα δεν εφαρμόστηκε καλά-καλά το νέο θεσμικό πλαίσιο (ξεκίνησε από 1.1.2024) και πρόκειται να γίνουν αλλαγές, αφού οι εταιρείες βρήκαν παράθυρα και κενά στο νέο θεσμικό πλαίσο και διαμόρφωσαν διάφορες εμπορικές πολιτικές.

Πηγές της Ρυθμιστικής Αρχής ανέφεραν, σε διαφορετικό μήκος κύματος, ότι ο Κώδικας πρέπει να ερμηνεύεται υπό το πρίσμα της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και της σωστής ενημέρωσης του καταναλωτή. Πρόσθεταν ότι υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης μεικτού τιμολογίου (σταθερού για ένα διάστημα και κυμαινόμενου στη συνέχεια) σημειώνοντας ότι στα τιμολόγια αυτά (σε αντίθεση με τα σταθερά) ο καταναλωτής δεν χρεώνεται με ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Εκτιμήσεις από την αγορά αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα πολλαπλασιαστεί η προσφορά μεικτών προϊόντων από περισσότερους προμηθευτές καθώς και ότι αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση των τιμών στη διεθνή αγορά θα πρέπει να αναμένεται αντίστοιχη υποχώρηση των τιμολογίων Φεβρουαρίου.

Η πλειονότητα των καταναλωτών, σημειώνεται, έχει επιλέξει το “πράσινο” τιμολόγιο που προβλέπει προαναγγελία της τιμής την 1η κάθε μήνα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu