Ενέργεια

Σε δημόσια διαβούλευση υδροηλεκτρικός σταθμός στα Ιωάννινα

Συγκεκριμένα πρόκειται για Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ) πηγής μονής Κηπίνας, ισχύος 0,54 MW - Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η ΑΡΛΕΤΟΣ Α.Τ.Ε.Ε.

Σε διαβούλευση βρίσκεται ακόμα ένα έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που αφορά υδροηλεκτρικό σταθμό στα Ιωάννινα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ) πηγής μονής Κηπίνας, ισχύος 0,54 MW.

Στη δεδομένη χρονική στιγμή το έργο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 12/10/2023 από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Ηπείρου σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η ΑΡΛΕΤΟΣ Α.Τ.Ε.Ε.

Ταυτότητα του έργου

Το έργο αφορά την κατασκευή ενός μικρού υδροηλεκτρικού έργου ισχύος 0,54 MW στην Πηγή Μονής Κηπίνας της Δημοτικής Ενότητας Καλαρρυτών του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Το έργο πρόκειται να εγκατασταθεί στην Πηγή Μονής Κηπίνας, κατάντη της Ι.Μ. Κηπίνας στη Δημοτική Ενότητα Καλαρρυτών του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Το Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ) Πηγής Μονής Κηπίνας θα κατασκευαστεί επί της ομώνυμης πηγής που αποτελεί εκφόρτιση συστήματος υπόγειων υδάτων κατάντη της Ι.Μ. Κηπίνας και παράπλευρα της υφιστάμενης επαρχιακής οδού που ενώνει τους Καλαρρύτες με την ευρύτερη περιοχή και τα Ιωάννινα. Τα πηγαία νερά, μετά την εκφόρτιση τους διέρχονται με σύστημα διπλής σωλήνωσης εγκάρσια της επαρχιακής οδού και με πορεία 237 m καταλήγουν στον ποταμό Καλαρρύτικο δια μέσω της μισγάγγειας που εμφανίζεται στη θέση αυτή και προσδίδει μεγάλη υψομετρική διαφορά με τον ποταμό. Η απόσταση από το σημείο εκβολής μέχρι το σημείο που πρόκειται να κατασκευαστεί ο σταθμός, είναι 540 m. Επομένως, η συνολική κοίτη ανέρχεται σε 777m.

Η αναμενόμενη ετήσια παραγόμενη ενέργεια από το ΜΥΗΕ Πηγής Μονής Κηπίνας εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2.060.255 kWh ετησίως, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς του έργου ανέρχεται σε 0,54 MW.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu