Οικονομία

ΣΕΠΕΕ: Πτώση 22,7% στις εξαγωγές ενδυμάτων το 9μηνο

Ο δείκτης παραγωγής σημείωσε μείωση 9,6% στην ένδυση και 2,8% στην κλωστοϋφαντουργία - Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Έτοιμου Ενδύματος αξιολογεί τη μειωμένη ζήτηση από το εξωτερικό λόγω του πληθωρισμού στις ευρωπαϊκές αγορές -

Πτωτικά κινήθηκαν τα περισσότερα μεγέθη στην αλυσίδα ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής – Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος κύρια αιτία ήταν η μειωμένη ζήτηση από το εξωτερικό λόγω της μείωσης της κατανάλωσης στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές εξαιτίας του πληθωρισμού.

Ειδικότερα:

  • Ο δείκτης παραγωγής σημείωσε μείωση 9,6% στην ένδυση και 2,8% στην κλωστοϋφαντουργία.
  • Λόγω της μειωμένης ζήτησης από το εξωτερικό οι εξαγωγές κατέγραψαν πτώση 15,1%.
  • Σε αξία οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το πρώτο εννεάμηνο του 2023 ανήλθαν σε 1,43 δισ. € από 1,68 δισ. € το 2022.
  • Οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν σημαντική μείωση κατά 22,7% και ανήλθαν σε 676 εκατ. €.
  • Στην κλωστοϋφαντουργία οι εξαγωγές επίσης μειώθηκαν κατά 9,3% και ανήλθαν σε 403 εκατ. €. Τέλος οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα, του βαμβακιού, σημείωσαν μικρότερη μείωση κατά 4,0% και ανήλθαν σε 348 εκατ. €.
  • Στις εισαγωγές, καταγράφηκε επίσης μείωση κατά 8,2%. Η μείωση στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών ανήλθε σε 6,6%, ενώ οι εισαγωγές ενδυμάτων μειώθηκαν κατά 8,1% και σε αξία διαμορφώθηκαν σε 1,9 δισ. €.
  • Όσον αφορά την εγχώρια αγορά οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων κατέγραψαν άνοδο 11% στο εννεάμηνο και ανήλθαν σε αξία σε 2,05 δισ. € από 1,85 δισ. το 2022.

Η πορεία του εξωτερικού εμπορίου ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας: (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2023).

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu