Ελλάδα

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου – Υπ. Εσωτερικών: 140+14 αγωγές για €2,8 εκατ. κατά του δημοσίου και έπεται συνέχεια

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Θα ακολουθήσουν και άλλες νομικές ενέργειες για το ποινικό σκέλος

Τουλάχιστον 140 αγωγές έχουν κατατεθεί κατά του υπουργείου Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων Ελλήνων. Τα προσωπικά δεδομένα όπως είναι γνωστό δόθηκαν παρανόμως από το υπουργείο Εσωτερικών  στην ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία αρχικά είχε αρνηθεί ότι συνέβει κάτι τέτοιο, και έλεγε ότι είχε συγκεντρώσει τα στοιχεία το γραφείο της από την θητεία της στις Βρυξέλλες.

Οι αγωγές αυτές έχουν κατατεθεί μόνο από το δικηγορικό γραφείο του δικηγόρου Βασίλη Σωτηρόπουλου ενώ ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες. Σύμφωνα με ανάρτηση του δικηγόρου στον λογαριασμό του στο X, μόνο από το γραφείο του έχουν κατατεθεί 140 ατομικές αγωγές αποδήμων ή κοινές αγωγές συζύγων ή συγκατοίκων στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και έχουν κοινοποιηθεί με δικαστικό επιμελητή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ενώ έχει λάβει εντολή για άλλες 14 αγωγές αποδήμων που βρίσκονται στο στάδιο της σύνταξης και προετοιμασίας.

Ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος αναφέρει ότι «οι απόδημοι που έχουν στραφεί κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, διεκδικούν την χρηματική ικανοποίησή τους λόγω ηθικής βλάβης που υπέστησαν, χωρίς καν το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι σήμερα, ένα μήνα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου να έχει δώσει οδηγίες αυτοπροστασίας για όσα άτομα είναι θύματα της συγκεκριμένης διαρροής».

Παράλληλα, το δικηγορικό γραφείο έχει κινηθεί επίσης προς υποστήριξη παράστασης της κατηγορίας και στο ποινικό σκέλος, «διάσταση της υπόθεσης που καλύπτεται από την μυστικότητα της προδικασίας και γι’ αυτό προς το παρόν δεν θα ανακοινώσουμε τίποτε άλλο εκτός από το γεγονός ότι αναμένουμε τις νόμιμες ενέργειες από την εισαγγελική αρχή, κατανοώντας το επίπονο έργο που προϋποθέτει το σχετικό εισαγγελικό διάβημα», αναφέρει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Ο συνήγορος των αποδήμων αναφέρει ότι έχουν κινηθεί και δεκάδες νομικές ενέργειες κατά φυσικού προσώπου «μετά από νομικά ατυχείς απαντήσεις που έλαβαν υποκείμενα των δεδομένων». Όπως αναφέρει, για τις νομικές ενέργειες αποδήμων κατά φυσικού προσώπου, «υπάρχουν ήδη ημερομηνίες δικασίμων προσδιορισμένες στα τέλη του Ιανουαρίου και τις αρχές του Φεβρουαρίου του έτους 2025 στα δικαστήρια της Αθήνας».

Επισημαίνει ότι αναμένεται ακόμη η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κατόπιν της δικής της έρευνας.

«Η ανεξάρτητη αρχή ενδέχεται να ασχοληθεί πολύ σύντομα και με την άρνηση του Υπουργείου Εσωτερικών να ικανοποιήσει το δικαίωμα πρόσβασης των αποδήμων με χορήγηση αντιγράφων, με το πρόσχημα ότι απαιτείται ταυτοποίηση μέσω .gov, ενώ είναι γνωστό ότι οι απόδημοι έχουν νόμιμα υποβάλει ατομικά το αίτημά τους μέσω του ταυτοποιημένου από το ΥΠΕΣ e-mail τους, χωρίς να απαιτείται νομικά οποιαδήποτε άλλη μορφή ταυτοποίησης, λαμβανομένου υπόψη ότι πολλοί μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού δεν διαθέτουν καν κινητά τηλέφωνα συνδεδεμένα με το συγκεκριμένο σύστημα ταυτοποίησης που προϋποθέτει σύνδεση τηλεφώνου με τραπεζικό λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα».

Εφόσον δεν επέλθει άμεση επίλυση αυτού του τόσο απλού ζητήματος από το Υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνει ο δικηγόρος των αποδήμων, «θα προχωρήσουμε και εκεί σε νομικές κινήσεις κατά παντός υπευθύνου προσώπου, όπως ενημερώσαμε σήμερα τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu