Επιχειρήσεις

Στουρνάρας: Οι βουλευτές να συνεκτιμήσουν τον κίνδυνο που ελλοχεύει

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με αφορμή «την κρίση των τελευταίων ημερών» έκρουσε ο  διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και κάλεσε τους βουλευτές να συνεκτιμήσουν στις αποφάσεις τους, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τον άμεσο κίνδυνο που, όπως είπε, ελλοχεύει.

_x000D_

Ο κ. Στουρνάρας μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση προς τιμήν του Ξενοφώντα Ζολώτα με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννησή του επεσήμανε στο ακροατήριό του ότι «η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις» και υπογράμμισε ότι «η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό».

_x000D_

Ακόμη είπε πως ο κίνδυνος ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά και ο κίνδυνος μίας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος.

_x000D_

Ο κ. Στουρνάρας έκανε αναφορά στην προηγούμενη θητεία του ως υπουργού Οικονομικών και σημείωσε πως γνωρίζει το τεράστιο βάρος της νομοθετικής προσαρμογής στις νέες συνθήκες που, όπως είπε, σήκωσαν οι Έλληνες βουλευτές.

_x000D_

«Με το θάρρος της προσωπικής γνωριμίας με κάθε ένα εξ αυτών, αλλά και της στήριξης που μου παρείχαν στη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια, θα ήθελα να προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω και να τους ζητήσω να συνεκτιμήσουν τον μεγάλο αυτό και άμεσο κίνδυνο στις αποφάσεις τους» ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

_x000D_

Επίσης απηύθυνε μήνυμα στα πολιτικά κόμματα που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ευημερήσει μόνο ως μέλος της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., καλώντας τα να συνεννοηθούν ώστε να προχωρήσουν «οι λίγες ακόμα μεταρρυθμίσεις που απομένουν προκειμένου να δέσουν με τρόπο που δεν επιτρέπει οπισθοδρόμηση τόσο η δημοσιονομική σταθερότητα όσο και η οικονομική ανάπτυξη».

_x000D_

«Πράττοντας έτσι – συνέχισε ο κ. Στουρνάρας – θα αφοπλίσουν με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο εκείνους τους αμετανόητους παράγοντες που ουδέποτε παραιτήθηκαν από την ιδέα να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα είτε ως αποδιοπομπαίο τράγο είτε ως Ιφιγένεια για τον παραδειγματισμό των κρατών-μελών της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ».

_x000D_

Η επόμενη μέρα στη συνάντηση Αντ. Σαμαρά – Μοσκοβισί

_x000D_

Στο μεταξύ, νωρίτερα στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί ετέθη το ζήτημα της επόμενης σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε. Στη συνάντηση, στην οποία μετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο κ. Μοσκοβισί εξήρε τις μέχρι σήμερα προσπάθειες της χώρας.

_x000D_

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων εξέφρασε την ελπίδα στους υπόλοιπους δύο μήνες η Ελλάδα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, την αξιολόγηση και να πάμε σε μια νέα σχέση για να δώσουμε άλλο μέλλον στη σχέση Ελλάδας και Κομισιόν.

_x000D_

Σε ερώτηση αν μπορεί να επηρεάσει την Ελληνική οικονομία ενδεχόμενη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόωρη προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές, ο Επίτροπος απάντησε πως δεν παρεμβαίνει καθόλου στη ελληνική πολιτική.

_x000D_

«Δεν είναι το πεδίο μου», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι είναι στην Αθήνα για να συνομιλήσει με τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδος και με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά.

_x000D_

Γκ. Χαρδούβελης: Προς όφελος των πολιτών οι μεταρρυθμίσεις

_x000D_

«Δεν μιλήσαμε καθόλου για τα πολιτικά», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

_x000D_

Ανέφερε ότι συζητήθηκε η νέα σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη την νέα χρονιά.

_x000D_

Σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε πως έχουμε κάνει τις περισσότερες και για να συνεχιστούν πρέπει ο κόσμος να τις θέλει και θα το κάνει, όταν αντιληφθεί ότι ωφελούν τη θέση του.

_x000D_

Είναι σημαντικό, σημείωσε, το 2015, υπογραμμίζοντας πως τα εισοδήματα θα ανεβαίνουν και η ανεργία θα πέφτει.

_x000D_

«Η Ευρωζώνη μάς έχει στηρίξει, αλλά είναι σταθερή στη θέση ότι κι εμείς πρέπει να είμαστε συνεπείς στις υποσχέσεις μας. Τότε βάζουν και αυτοί πλάτη. Δική μας δουλειά είναι το πως θα φτιάξουμε θεσμούς. Το οφείλουμε στα παιδιά μας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιχειρήσεις

close menu