Πολιτική

Συμφωνία των Πρεσπών: Βορίδης και Ντόρα «βραχυκυκλώνουν» το Μαξίμου

Ο υπ. Επικρατείας λέει όχι για τα τρία εφαρμοστικά μνημόνια που εκκρεμούν ως... ελλαττωματικά, η Μπακογιάννη τάσσεται υπέρ, αλλά όχι τώρα

Δύο κορυφαία στελέχη με δηλώσεις του ήρθαν σήμερα να «βραχυκυκλώσουν» το Μαξίμου σε σχέση με τα τρία εφαρμοστικά μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών που εκκρεμούν προς επικύρωση από την ελληνική Βουλή, με το πρώτο να τα «καταργεί» ως ελλαττωματικά και το δεύτερο να τα ψηφίζει… χθες, αλλά όχι τώρα γιατί θα φανούμε αδύναμοι, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εμφανίζεται χωρίς γραμμή σε μια συγκυρία έντασης μετά την εκλογή της νέας προέδρου της Βορείου Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα  και την επιμονή της να μην αναφέρεται στη χώρα της με τη συνταγματική ονομασία της, κάνοντας χρήση του όρου «Μακεδονία».

Ξεκάθαρα αρνητικός στο ενδεχόμενο να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι αυτή η συμφωνία είναι μια κακή συμφωνία και την καταψηφίσαμε. Επίσης είχαμε πει ότι αυτή η συμφωνία άπαξ και ψηφιστεί δεσμεύει. Τι έρχονται και μας λένε τώρα; Ότι αυτή την κακή συμφωνία, που εμείς μας λένε γιατί δεν την κυρώνουμε, μα δεν την κυρώνουμε γιατί έχουμε κάνει μία πρόβλεψη αυτής της εξέλιξης. Ότι αυτή η συμφωνία έχει ελαττώματα στην κατασκευή της, αφήνω το μείζον, το θέμα του ονόματος…».

«Είμαστε 5 χρόνια στην κυβέρνηση και δεν το έχουμε φέρει. Γιατί δεν το έχουμε φέρει προς κύρωση; Διότι ακριβώς, μία ελαττωματική συμφωνία – κατασκευαστικά προβληματική – φαίνεται τώρα το πρόβλημά της. Τι μας λέει η αντιπολίτευση; Φέρτε να την κυρώσετε τώρα. Δηλαδή, την ώρα που αμφισβητείται αυτή η συμφωνία, μας λένε να φέρουμε την κύρωση. Δηλαδή, ουσιαστικά, και τον μοναδικό μοχλό πιέσεως συμμορφώσεως να τον απεμπολίσουμε».

«Όχι, δεν πρόκειται να έρθουν προς κύρωση αυτές οι συμφωνίες», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας «μέχρι να υπάρξει αποτελεσματικός μηχανισμός που θα διασφαλίζει ότι δεν θα έχουμε αυτά που βλέπουμε στη χώρα αυτή σήμερα».

Μπακογιάννη: Μπορούσαμε να έχουμε ψηφίσει τα μνημόνια νωρίτερα

Από την άλλη, σε τελείως αντίθετη γραμμή με την παραδοχή ότι «τα μνημόνια (σ.σ.: της Συμφωνίας των Πρεσπών) πρέπει να τα ψηφίσουμε, μπορούσαμε να το είχαμε κάνει νωρίτερα» προχώρησε η Ντόρα Μπακογιάννη, ρίχνοντας νερό στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης για τη Βόρεια Μακεδονία.

H κα Μπακογιάννη, ωστόσο, επεσήμανε ότι αφού η ψήφιση των μνημονίων δεν έχει γίνει ακόμη, «αν το κάνουμε σήμερα, στέλνουμε ένα μήνυμα ότι ετεροπροσδιοριζόμαστε», κλείνοντας ουσιαστικά την πόρτα στο ενδεχόμενο η σχετική ψηφοφορία να γίνει άμεσα».

«Ο κ. Γεραπετρίτης έχει πει ότι εντός εντός του 2024 θα ψηφιστούν. Αλλά, εάν το κάνουμε τώρα θα δείξουμε ότι κάτι φοβόμαστε, ότι ετεροπροσδιοριζόμαστε και να μας κάνει τη χάρη ο κ. Κασσελάκης, να μας αφήσει να κάνουμε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος και όχι μια ετεροπροδιορισμένη εξωτερική πολιτική», είπε κ. Μπακογιάννη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείσα τι θα γίνει αν κατά την ψηφοφορία – όποτε κι αν γίνει – υπάρξουν εσωκομματικές διαρροές, η κα Μπακογιάννη το απέκλεισε ως ενδεχόμενο: «Ποιος το λέει αυτό; Όχι καλέ, δεν υπάρχει θέμα. Η ΝΔ είναι πολύ σοβαρό κόμμα».

«Εμείς δεν είμαστε ρεμπεσκέδες», είπε με νόημα.

Ερωτηθείσα αν αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κα Μπακογιάννη είπε: «Όταν γίνει η κυβέρνηση στα Σκόπια η πραγματικότητα θα πέσει πάνω από το κεφάλι τους και θα καταλάβουν ότι όλα αυτά που έλεγαν προεκλογικά είναι… αέρας φρέσκος».

Άρα «ή θα επιμείνουν, που σημαίνει ευρωπαϊκή προοπτική… γιοκ, ή θα συνετιστούν και θα ακολουθήσουν την πεπατημένη, θα; «φάνε» ό,τι έχουν πει προεκλογικά…».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu