Το Σύνταγμα της Τουρκίας απαγορεύει τρίτη προεδρική θητεία - Θα πρέπει να γίνει ή αναθεώρηση του Συντάγματος ή να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές
Για πρώτη φορά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι υποψήφιος για νέα θητεία στην προεδρία στις εκλογές του 2028.
Στο συνέδριο τοπικής οργάνωσης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην επαρχία Ούρφα, ο διάσημος στην Τουρκία τραγουδιστής Ιμπραχίμ Τατλίσες ρώτησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αν θα είναι «παρών την προσεχή περίοδο για την προεδρία της Δημοκρατίας» και ο αρχηγός του τουρκικού κράτους απάντησε «αν θα είσαι εσύ, θα είμαι».
Το Σύνταγμα της Τουρκίας απαγορεύει τρίτη προεδρική θητεία. Για να είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2028, θα πρέπει ή να γίνει αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος ή να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών απαιτούνται 360 ψήφοι βουλευτών (επί συνόλου 600 στην τουρκική εθνική αντιπροσωπεία), πλειοψηφία που δεν διαθέτει η συμμαχία του ΑΚΡ και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) των υπερεθνικιστών Γκρίζων Λύκων, το οποίο υποστηρίζει τον Ερντογάν.
Πάντως ο αρχηγός του ΜΗΡ και ήσσων κυβερνητικός εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε τον Νοέμβριο ότι θα τασσόταν υπέρ αναθεώρησης του Συντάγματος ώστε να επιτραπεί στον Ερντογάν να διεκδικήσει νέα πενταετή προεδρική θητεία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πρωταγωνιστές οι Κυκλάδες και ο Αργοσαρωνικός στο πρώτο μεγάλο τριήμερο του καλοκαιριού
- H Αθηναϊκή Ριβιέρα, κορυφαίος συνταξιοδοτικός προορισμός στην Ελλάδα, πόσο έχει το τμ, ποιοι έπονται
- Εργα 110 εκατομμυρίων ευρώ στη Δυτική Μακεδονία μέσω ΑΠΔΕ
- Aύξηση 1,9% στα μεικτά κέρδη των κρατικών επιχειρήσεων της Κίνας στο α’ τετράμηνο
- Γιώργος Στάσσης: Καμία επιβάρυνση στους λογαριασμούς από το data center στην Κοζάνη
- Ιnditex (Zara): Σταθερή πορεία στο πρώτο τετράμηνο, με αύξηση 5,8% με φόντο την Μεσανατολική κρίση
- LC Waikiki: Η τουρκική αλυσίδα ένδυσης συνεχίζει την επέλαση στα νησιά, μετά τη Ρόδο, πάει Λέσβο
- Allwyn AG - Προκαταρκτικά Μη Ελεγμένα Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Τριμήνου 2026
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








