Οι μεγάλες πυρκαγιές θα μας απασχολούν όλο το χρόνο
Ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπίου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος μίλησε στο ΕΡΤNews με αφορμή τις πολλαπλές πυρκαγιές που μαίνονται στο Λος Άντζελες όλη την εβδομάδα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 16 ανθρώπους.
«Διαπιστώνουμε είναι ότι οι καιρικές συνθήκες οδηγούν σε καταστροφικές πυρκαγιές ακόμη και εκτός της κανονικής αντιπυρικής περιόδου», εξήγησε μεταξύ άλλων ο κ. Λαγουβάρδος.
Τόνισε πως η Καλιφόρνια έχει ένα κλίμα το οποίο προσομοιάζει με το δικό μας. «Η αντιπυρική περίοδος είναι περίπου ίδια όπως η δική μας από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, με μια αιχμή τον Ιούνιο, Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και όμως βλέπουμε τέτοιες τεράστιες πυρκαγιές τελείως εκτός της αντιπυρικής περιόδου και δυστυχώς αυτό αρχίζουμε και το βλέπουμε και στη χώρα μας. Αυτό είναι το ανησυχητικό», είπε.
Τόνισε μάλιστα πως μπορεί να έχουμε αντιπυρική περίοδο όλο το χρόνο. «Αυτό είναι όπως αντιλαμβάνεστε πάρα πολύ ανησυχητικό, γιατί οι δασικές πυρκαγιές είναι μια τεράστια καταστροφή, οικονομική και οικολογική», εξήγησε ο κ. Λαγουβάρδος.
Καταρχάς, η επέκταση της αντιπυρικής περιόδου οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. «Δεν κάνει η κλιματική αλλαγή όλες τις πυρκαγιές, γιατί πάντα είχαμε, αλλά αυτή η επέκταση της, είναι κάτι που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, στις παρατεταμένες περιόδους ζέστης, ξηρασίας», είπε.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος, «πιθανότατα μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο, η “πυρόκαινος” που οι μεγάλες πυρκαγιές θα μας απασχολούν όλο το χρόνο, για κάθε εποχή».
Επομένως, τόνισε πως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να περιμένουμε φωτιές και νωρίτερα και αργότερα, μέσα στην εποχή.
Όσο για την «επόμενη ημέρα» από τις πυρκαγιές αυτές, ο κ. Λαγουβάρδος εξήγησε πως, «είναι πάρα πολύ επιβαρυντική. Θα είναι μια περιοχή κατεστραμμένη. Το βλέπουμε και εδώ στην Πεντέλη. Κατεστραμμένες περιοχές από την πρόσφατη πυρκαγιά που είχαμε τον Αύγουστο. Επομένως υποβαθμίζεται σοβαρά η ζωή των ανθρώπων γύρω από τις περιοχές όπου έχουμε μεγάλες πυρκαγιές».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- WSJ: Το Ιράν επιδιώκει τον τερματισμό των εχθροπραξιών με το Ισραήλ
- ΕΤΑΔ: Παραδόθηκε το Κάμπινγκ Φαναρίου Κομοτηνής στον νέο μισθωτή με 99.750 ευρώ ετήσιο μίσθωμα
- Trump Mobile: Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του Τραμπ, αλλά και smartphone 499 δολαρίων
- Βελτιωμένη η εικόνα από την πυρκαγιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα
- ΟΣΕ: Απόλυση φύλακα ισόπεδης διάβασης για παράβαση καθήκοντος
- Νετανιάχου: Καλεί του Ιρανούς να εγκαταλείψουν την Τεχεράνη
- Γαλλία: Έκλεισε τα περίπτερα ισραηλινών αμυντικών εταιρειών στο Σαλόνι Αεροναυπηγικής του Μπουρζέ
- Spitogatos – αποδόσεις ακινήτων: Οι υψηλότερες της Αθήνας σε Πατησίων και Αχαρνών
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις