Μόνο 4 στους 10 θεωρούν αρκετά πιθανή την απόκτηση παιδιού στο μέλλον
Το Δημογραφικό και η μείωση του πληθυσμού καταλαμβάνει την 4η θέση, μετά τη φτώχεια ,την ανεργία και την εγκληματικότητα στις σοβαρές απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Μetron Analysis για την πορεία του δημογραφικού και η οποία παρουσιάστηκε στο σχετικό συνέδριο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Την ίδια στιγμή ο γάμος και η δημιουργία Οικογένειας βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των προτεραιοτήτων των νέων. Από το σύνολο των 800 ερωτηθέντων το 51% δεν έχουν παιδιά, με την πλειοψηφία να έχει 1 παιδί.
Το 24% θα ήθελε να έχει 2 παιδιά και μόνο 5% θα ήθελε 3 παιδιά.
Οι σκέψεις για την απόκτηση παιδιού έρχονται γύρω στα 29 χρόνια της ηλικίας των νέων μας.
Μόνο 4 στους 10 θεωρούν αρκετά πιθανή την απόκτηση παιδιού στο μέλλον ενώ οι λόγοι που αποτρέπουν την απόκτηση είναι οικονομικοί, έχουν ήδη ένα, ανεπαρκείς παροχές από το κράτος, και φόβος για τον κόσμο που θα μεγαλώσουν.
Από ισχύοντα μέτρα στήριξης της οικογένειας παρακινητικά λειτουργούν:
το μειωμένο ωράριο για τους γονείς ,
το ολοήμερο σχολείο ,
το επίδομα γέννησης,
η μείωση του ΦΠΑ σε βρεφικά είδη, τα voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ,
τα προγράμματα των Δήμων,
τα σχολικά γεύματα και το πρόγραμμα “Νταντάδες της γειτονιάς”.
Η αρμόδια υπουργός Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε ότι το υπουργείο θα ξεκινήσει πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης για τη γονιμότητα και τους κρίσιμους παράγοντες που την συνθέτουν.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις δράσεις στήριξης των νέων οικογενειών που αφορούν τη στέγαση.
Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έχουν εκταμιευθεί ήδη 6.049 δάνεια και κάλεσε τις τράπεζες να ενισχύσουν το πρόγραμμα σκόνη περισσότερο.
Ωστόσο δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ακόμα για το “Ανακαινίζω -Νοικιάζω” .Έχουν υποβληθεί 1.200 αιτήσεις με το στόχο να είναι 12.500. Για το λόγο λόγο εξετάζονται βελτιώσεις στο πρόγραμμα το προσεχές διάστημα.
Στον τομέα τομέα της γυναικείας ενδυνάμωσης η κ. Ζαχαράκη ανέφερε ότι μέσα στο 2024 θα ενσωματωθούν δύο κοινοτικές οδηγίες που αφορούν η μία τη μισθολογική εξίσωση ανδρών και γυναικών και την αύξηση της ποσόστωσης κατά 40% στα Δ.Σ των εισηγμένων στο στο χρηματιστήριο.
Η yπουργός βράβευσε στο συνέδριο τη σχολική ρομποτική ομάδα του Αη Στράτη και το δάσκαλο τους Αντώνη Μακρή οι οποίοι πήραν την πρώτη θέση στο αγώνισμα τοξοβολίας σε διεθνή διαγωνισμό 11 χωρών που έγινε στη Κρήτη τον προηγούμενο μήνα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Γ.Γ. Στεγαστικής Πολιτικής: Ερχονται έως 10.000 κοινωνικές κατοικίες για τη στεγαστική κρίση
- ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή σε 3 στα 4 ημερόπλοια στην Κω βρήκαν οι ελεγκτές – τουρίστες
- Οι νέες business του Νίκου Β. Βαρδινογιάννη με το δημόσιο μέσω αμερικάνικης εταιρείας AI
- Tesla: Καταργεί την οικονομική έκδοση του Cybertruck λόγω χαμηλής ζήτησης
- Νέα άφιξη σε Goody’s/Everest: Η Έλενα Πολυζωίδου, Royalty και CRM Specialist
- Κίνα: Aύξηση 4,6% κατέγραψαν οι καταναλωτικές δαπάνες στο οκτάμηνο 2025
- ΑΠΣΙ Πίνδος: Το άνοιγμα στη Μεγάλη Βρετανία και η δύσκολη αγορά της Μέσης Ανατολής
- Samsung: Το Galaxy Z Fold 7 σημειώνει ρεκόρ πωλήσεων στη Δυτική Ευρώπη
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις