Παρουσία του ΠτΔ, Κωνσταντίνου Τασούλα και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η εκδήλωση
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε η τελετή για την επαναλειτουργία του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην ιστορική του έδρα, το Αρσάκειο Μέγαρο.
Είχαν προηγηθεί εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του εμβληματικού κτιρίου που δεσπόζει στο Πανεπιστήμιο, με το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας να μπαίνει πλέον σε μια νέα εποχή.
Ένα μνημείο αντάξιο του θεσμού
Κατά την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός δεν έκρυψε τον εντυπωσιασμό του για το αποτέλεσμα των εργασιών, τονίζοντας ότι «περνώντας τις θύρες του Αρσακείου δεν μπορεί παρά να εντυπωσιαστεί κανείς από τις λιτές κλασικές γραμμές αλλά και από τη συνολική κλίμακα του χώρου». Χαρακτήρισε το Μέγαρο ως έναν «χώρο – μνημείο, συνυφασμένο με την ιστορία αλλά και με την αρχιτεκτονική κληρονομιά του τόπου μας», προσθέτοντας πως διαθέτει πλέον «μία αίγλη του έργου που επιτελείται εδώ».
Ο κ. Ο Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι νέες είναι πλέον πλήρως λειτουργικές και προσβάσιμες σε όλους, ειδικά στους συμπολίτες με αναπηρία, γεγονός που επετεύχθη μέσω της ριζικής ανακαίνισης και της προσθήκης του κτιρίου της Σάντα Ρόζα. «Έτσι, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποκτά μια έδρα στις απαιτήσεις ενός ευρωπαϊκού ανώτατου δικαστηρίου», σημείωσε, τονίζοντας παράλληλα ότι το έργο ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από δύο χρόνια στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Μεταρρυθμίσεις και ταχύτητα στην απονομή Δικαιοσύνης
Πέρα από το κτιριακό, ο Πρωθυπουργός εστίασε στην ουσία της δικαστικής λειτουργίας, αναφέροντας ότι «μειώθηκαν τόσο οι εκκρεμείς των υποθέσεων όσο και ο χρόνος περαίωσης τους σε ποσοστό άνω του είκοσι τοις εκατό». Απέδωσε την πρόοδο αυτή στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν, όπως η ψηφιακή κατάθεση δικογράφων και ο περιορισμός των αναβολών, σημειώνοντας ότι «είναι αλλαγές που τελικά οδηγούν σε μια πιο ποιοτική αλλά κυρίως σε μια πιο γρήγορη απονομή της διοικητικής δικαιοσύνης, αποτυπώνεται πια και στους σχετικούς ευρωπαϊκούς δείκτες».
Μάλιστα, έθεσε ως εθνικό στόχο τη διάρκειά της, αναφέροντας ότι «ο εθνικός στόχος είναι οι εξαγωγές πενήντα ημερών στις τελεσίδικες αποφάσεις έως το 2027». Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «μέρα με τη μέρα το κράτος δικαίου εδραιώνεται στον τόπο και η Δικαιοσύνη αναδεικνύει το πρόσωπο που θέλει και διεκδικεί: μια δικαιοσύνη φιλική προς τον πολίτη, ανεξάρτητη στις αποφάσεις της, με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία».
Το μήνυμα για τις μεγάλες υποθέσεις
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα σαφές μήνυμα για την τρέχουσα επικαιρότητα, τονίζοντας ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να μένει «μακριά από αμφισβητήσεις και επιθέσεις». Αναφέρθηκε μάλιστα στις μεγάλες υποθέσεις που πρέπει να διερευνηθούν δικαστικά το επόμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας ότι «την επόμενη περίοδο καθίσταται ένα πεδίο ανάλυσης της ευθυκρισίας των δικαστών με τις εν λόγω ψευδείς εντυπώσεις που για καιρό διακινούνται στη σφαίρα».
Εξέφρασε την απόλυτη πεποίθησή του ότι «η δικαιοσύνη θα επιτελέσει αυτό το καθήκον της, αυτή την αποστολή της, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και διαψεύδοντας τους πολυποίκιλους αντιπάλους της», καταλήγοντας πως η εμπιστοσύνη της κυβέρνησης προς τους λειτουργούς της Θέμιδος είναι «συνειδητή», καθώς αποτελούν κρίσιμους πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης η πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επίτιμη Πρόεδρος του ΣτΕ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμμένος, ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο υπουργός Δικαιοσύνης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κρήτη: Σεισμική δόνηση 4,5 R ανοιχτά των Χανίων
- Στους 826 οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο
- Χρίστος Δήμας: Η Ελλάδα ενισχύει τη συνδεσιμότητα και τον ρόλο των λιμένων στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους μεταφορών
- Κώτσηρας: Από τη Δευτέρα που ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα δουν μειώσεις φόρου εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες
- ΗΠΑ και Ιράν απορρίπτουν την εκεχειρία – Κάλεσμα Τραμπ σε συμμάχους του να στείλουν πλοία για την ασφάλεια του Στενού του Ορμούζ
- Haaretz: Ισραήλ και Λίβανος αναμένεται να έχουν απευθείας συνομιλίες τις προσεχείς ημέρες
- CNN: Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Βανς κρατά αποστάσεις από τον πόλεμο στο Ιράν
- Το Ισραήλ καταγγέλλει «κύμα αντισημιτισμού» με αφορμή την επίθεση σε εβραϊκό σχολείο στο Άμστερνταμ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








