Επενδύσεις

Τουριστικές επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Στο τελικό στάδιο υλοποίησης βρίσκονται πλέον οι δύο πρώτες στρατηγικές επενδύσεις που προωθούνται με ενιαία αδειοδοτική διαδικασία (ΕΣΧΑΣΕ), μέσα σε 10 μήνες από τη ριζική αλλαγή λειτουργίας της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων. Αφορούν σε επενδύσεις πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο, συνολικού ύψους 700.000.000 ευρώ που θα δημιουργήσουν 1.800 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Σήμερα, εγκρίθηκαν τα σχέδια του προεδρικού διατάγματος Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για τις Στρατηγικές Επενδύσεις ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ και Koilada Hills από τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης δήλωσε: «Με τον Επενδυτικό Νόμο 4146 που ψηφίσαμε πέρυσι στη Βουλή κάναμε μια μεγάλη θεσμική αλλαγή, δημιουργώντας την Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή η οποία εκδίδει τις άδειες δόμησης, εγκατάστασης και λειτουργίας για μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις. Λειτουργώντας από κοινού, με τον νέο ενιαίο φορέα εξωστρέφειας «ENTERPRISE GREECE», ο οποίος είναι αρμόδιος για την προσέλκυση επενδύσεων και την ένταξη στην διαδικασία Fast Track, αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα και μια επανάσταση σκέψης για την Δημόσια Διοίκηση.

Με αυτό τον τρόπο συμβάλλαμε καθοριστικά στην άρση των εμποδίων και των αντικινήτρων για τους επενδυτές συγκεντρώνοντας σ’ ένα σημείο την αδειοδοτική διαδικασία. Δημιουργήθηκε επίσης ο θεσμός των ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων), Προεδρικά Διατάγματα που καθορίζουν τον χωροταξικό προσδιορισμό, την επενδυτική ταυτότητα, την χρήση γης και την χωροθέτηση των στρατηγικών επενδύσεων. Το επόμενο στάδιο είναι η κατάθεση στη Βουλή του νέου Αναπτυξιακού Νόμου για την περίοδο 2014-2020, κατάθεση η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους.»

Ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Πέτρος Σελέκος δήλωσε από την πλευρά του: «Η σημερινή συνεδρίαση σηματοδοτεί την αλλαγή εποχής στη σχέση του Ελληνικού Δημοσίου με την αγορά επενδύσεων. Συγκεκριμένα, σήμερα ολοκληρώνεται, εμπρόθεσμα και με επιτυχία, η σημαντικότερη αδειοδοτική διαδικασία για δύο στρατηγικές επενδύσεις πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο.

Από τη μία πλευρά, οι συναρμόδιες κυβερνητικές και διοικητικές μονάδες συνεργάσθηκαν υποδειγματικά στην εφαρμογή του νέου επενδυτικού δικαίου, που καθιερώνει την υπηρεσία μιας στάσης και είναι νικήτριες της μάχης με αντίπαλο τη γραφειοκρατία. Δημιουργούν δε πρωτόγνωρο και ελκυστικό διοικητικό προηγούμενο για τις επόμενες στρατηγικές επενδύσεις, οι οποίες θα προωθηθούν, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Από την άλλη πλευρά, οι τουριστικές επενδύσεις που εγκρίνονται σήμερα εντάσσονται στο νέο εθνικό αναπτυξιακό πρότυπο, αφού απευθύνονται σε τουρίστες με υψηλή ταξιδιωτική δαπάνη, δημιουργούν μεγάλο αριθμό βιώσιμων θέσεων εργασίας και αξιοποιούν το, πρόσφατο και ιδιαιτέρως αυξημένο, τουριστικό ρεύμα προς την πατρίδα μας».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece Στέφανος Ησαΐας δήλωσε ότι οι δύο επενδύσεις θα αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας και θα δημιουργήσουν αθροιστικά περί τις 1.800 μόνιμες θέσεις εργασίας και ότι είναι σημαντικό πως ο συνολικός προϋπολογισμός αφορά κεφάλαια που προέρχονται από το εξωτερικό.

Το επενδυτικό σχέδιο ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ
H επένδυση ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ αφορά την τουριστική ανάπτυξη περιοχής 25.000 στρεμμάτων στη θέση «Χερσόνησος Σίδερο» του Νομού Λασιθίου. Η ανάπτυξη περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών καθώς και βοηθητικών υποδομών. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 267,7 εκ. ευρώ. Φορέας της επένδυσης είναι η Βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική του Ομίλου Minoan Group Plc ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Η επένδυση «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ» σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη διεθνείς προδιαγραφές ανάπτυξης υψηλού επιπέδου τουριστικών θέρετρων. Παράλληλα υιοθετεί την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ενσωματώνει πρότυπες τεχνικές βιοκλιματικού σχεδιασμού, αειφορικής διαχείρισης φυσικών πόρων και προβλέπει συστήματα περιβαλλοντικής προστασίας.

Η επένδυση αναμένεται να επιφέρει σημαντικές θετικές επιδράσεις στην κοινωνία και την οικονομία, τόσο σε τοπικό όσο και σε Εθνικό επίπεδο. Ειδικότερα, αναμένεται να δημιουργηθούν 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας. Επίσης, θα συμβάλλει και στην παράταση της τουριστικής περιόδου της περιοχής καθώς το τουριστικό θέρετρο θα λειτουργεί σε 12μηνη βάση.

Το επενδυτικό σχέδιο Kilada Hills
Η Στρατηγική Επένδυση Kilada Hills θα αναπτυχθεί στην περιοχή Κοιλάδα του Δήμου Ερμιονίδας του νομού Αργολίδας σε έκταση 2.000 στρεμμάτων. Η επένδυση αναμένεται να αξιοποιήσει και θα αναδείξει ανεκμετάλλευτους μέχρι σήμερα φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους και να αναβαθμίσει την αισθητική της περιοχής, χωρίς να αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος.

Η επένδυση αποτελείται από ξενοδοχείο, παραθεριστικές κατοικίες, γήπεδο γκολφ υψηλών προδιαγραφών και beach club. Το θέρετρο KILADA HILLS θα λειτουργεί σε ετήσια βάση με αυστηρά κριτήρια αειφόρου ανάπτυξης και δεσμεύσεις και αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη στη χώρα μας όπως τουλάχιστον 600 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας του καθώς και 2.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο.

Επιπρόσθετα η επένδυση αναμένεται να προκαλέσει την δημιουργία δορυφορικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων και θέσεων εργασίας στην περιοχή, να δημιουργήσει σημαντικά έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, να αποφέρει εισροή συναλλάγματος και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και της περιοχής με την ανάδειξη της ως τουριστικού προορισμού ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 418 εκατ. ευρώ.

Σκοπός της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων είναι η χάραξη εθνικής στρατηγικής επενδυτικής πολιτικής, ο σχεδιασμός και η οργάνωση των στρατηγικών επενδύσεων, η λειτουργία της ως Υπηρεσία μιας στάσης για την αδειοδότηση των Στρατηγικών Επενδύσεων.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu