Επιχειρήσεις

Τουρκολιάς: Η Εθνική θα διαθέσει στην οικονομία 5 δισ. το 2015

Το στόχο της Εθνικής Τράπεζας να διαθέσει στην ελληνική οικονομία μέσα στο 2015 το ποσό των  5 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

«Η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει την υλοποίηση της πολιτικής της για την προώθηση της ανάπτυξης, δηλαδή την ευημερία της κοινωνίας. Ολοκληρώνουμε τον σχεδιασμό μας για το 2015, θέτοντας ως στόχο τη διάθεση, στο σύνολο της οικονομίας, τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ» δήλωσε ο κ. Τουρκουλιάς μιλώντας στη διάρκεια εκδήλωσης για τους πελάτες της τράπεζας στην Καλαμάτα.

Όπως είπε πρόκειται για ένα φιλόδοξο αλλά εφικτό στόχο που εναρμονίζεται με τις διεθνείς εκτιμήσεις για ουσιαστική ανάπτυξη το 2015, έπειτα από έξι έτη επώδυνης ύφεσης.

«Η Ελλάδα χρειάζεται όχι απλώς επενδύσεις, χρειάζεται κύμα επενδύσεων και μάλιστα διάχυσή τους στην περιφέρεια» είπε ο κ.Τουρκουλιάς.

Επίσης προέβη στην εκτίμηση ότι είναι ζήτημα 2-3 το πολύ τριμήνων για να δούμε θετική μεταβολή των πιστώσεων και ανάκαμψη των καταθέσεων στον βαθμό που δεν θα διαταραχθεί η υπάρχουσα μακροοικονομική δυναμική και η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) παραμείνει υποστηρικτική.

Επεσήμανε ότι η εκκίνηση του εσωτερικού μηχανισμού δημιουργίας ρευστότητας της οικονομίας είναι προ των πυλών, αρκεί  να μην απεμπολήσουμε το απόθεμα αξιοπιστίας.

Πρόσθεσε πως το 2015 είναι κρίσιμο για την παγίωση της δυναμικής ανάκαμψης, την ολοκλήρωση των επιχειρηματικών μετασχηματισμών και την αναπλήρωση της επενδυτικής αιμορραγίας εξαιτίας της κρίσης.

«Είναι ενθαρρυντικό ότι οι επενδύσεις εκτός κατοικιών αυξήθηκαν κατά 11%, σε ετήσια βάση στο 9μηνο του 2014 – για πρώτη φορά μετά από μια 7ετία. Ο δρόμος όμως είναι μακρύς καθώς η οικονομία έχει να αναπληρώσει καθαρή απώλεια παραγωγικού κεφαλαίου άνω των 30 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης» ανέφερε ο κ. Τουρκολιάς.

Στην ίδια εκδήλωση συμμετείχε και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε πως η ελληνική οικονομία όχι μόνο σταθεροποιείται αλλά περνάει και σε αναπτυξιακή τροχιά. Ωστόσο υπογράμμισε την ανάγκη να μην επανακάμψουν οι συνθήκες αβεβαιότητας που «κατασπάραξαν» την οικονομία τα τελευταία χρόνια.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιχειρήσεις

close menu