Πολιτική

Τσίπρας για ένταξη Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: «Οι παγωμένες συγκρούσεις δεν μένουν για πάντα παγωμένες»

Παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Έκθεση Μπακογιάννη «Περί ένταξης Κοσόβου στον οργανισμό» και σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη. Όλες οι αποφάσεις που μας πάνε μπροστά είναι δύσκολες και έχουν πολιτικό κόστος. Η καταπολέμηση του εθνικισμού έχει κόστος. Η αντιμετώπιση της ακινησίας έχει κόστος. Αλλά αξίζει τον κόπο».

Στην παρέμβασή του, που έγινε εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως είναι σημαντικό γεγονός ότι η ένταξη του Κοσόβου βρίσκεται στο τραπέζι και αυτό έχει δημιουργήσει μία νέα δυναμική από τη στιγμή, μάλιστα, που επιτέλους αποφάσισε να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το Μοναστήρι Ντέτσανι. «Θέλω όμως να είμαι σαφής ότι αυτό δεν μπορεί να είναι αρκετό για να στηριχθεί η ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ήδη, από την υποβολή του αιτήματος για ένταξη πριν δύο χρόνια, έχουμε δει πολύ σοβαρή ένταση επί του πεδίου. Κάποιες φορές εξαιτίας του Βελιγραδίου, αλλά και κάποιες εξαιτίας των αποφάσεων της Πρίστινα», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσοβο: Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, με ψήφους ΝΔ, υπέρ της ένταξης στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Από την Ελλάδα υπέρ ψήφισαν η Μπακογιάννη, η Ευθυμίου, ο Σταμάτης και ο Στυλιανίδης της ΝΔ και καταψήφισε η Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ – Όταν ο Σέρβος πρόεδρος έλεγε «ντροπή σου Ντόρα…»

Όπως επεσήμανε, θα πρέπει να υπάρξουν βήματα σε σχέση με τον νόμο για την απαλλοτρίωση μειονοτικών ιδιοκτησιών, όπως και υποβολή προτάσεων για την καθιέρωση της Ένωσης Σερβικών Δήμων, συμπεριλαμβανομένου ενός Οδικού Χάρτη. «Οι παγωμένες συγκρούσεις δεν μένουν για πάντα παγωμένες. Εάν οι διαφορές δεν λύνονται στη βάση του διεθνούς δικαίου, η σταθερότητα υπονομεύεται μέρα με τη μέρα και ο εθνικισμός μεγαλώνει, μέχρις ότου η σύγκρουση να γίνει ξανά βίαιη. Η στρατηγική της αναβλητικότητας στις διαπραγματεύσεις -το να “κλωτσάς το τενεκεδάκι παρακάτω στον δρόμο”- είναι καλή για να χτίζει πολιτικές καριέρες, αλλά έχει κόστος στις ζωές των ανθρώπων και στο μέλλον τους», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Θετικά σχόλια από τα σερβικά ΜΜΕ για την παρέμβαση Τσίπρα

Εκτενείς είναι οι αναφορές στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης στα μέσα ενημέρωσης στην Σερβία. «Η απόφαση για το Μοναστήρι Ντέτσανι δεν αρκεί, να ακυρώσει το Κόσοβο τις απαλλοτριώσεις» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος των περισσότερων δημοσιευμάτων, αποτιμώντας θετικά την στάση του πρώην πρωθυπουργού που μίλησε εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς.

«Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σήμερα (σ.σ. χθες) σε ομιλία του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι η εφαρμογή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Πρίστινα για το Μοναστήρι Dečani δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής για την ένταξη του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ότι είναι επίσης απαραίτητο να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις σχετικά με τις απαλλοτριώσεις και την καθιέρωση της Ένωσης Σερβικών Δήμων» σημειώνει η Politika χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η στρατηγική των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις είναι καλή για να χτίζει πολιτικές καριέρες, αλλά έχει κόστος στις ζωές των ανθρώπων και στο μέλλον τους» τονίζεται στην ανταπόκριση που δημοσιεύεται στην  ιστοσελίδα Τanjug..

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει απτή πρόοδος σε σχέση με αυτά τα θέματα. Δηλαδή τουλάχιστον:

1) να περάσει νόμος για τις απαλλοτριώσεις που να εξασφαλίζει τις εγγυήσεις των συστάσεων Αχτισάαρι και

2) το Κόσοβο να καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις για τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο πλαίσιο του μοντέλου που κατέθεσε η ΕΕ τον Οκτώβριο 2023.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu