Πολιτική

Κόσοβο: Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, με ψήφους ΝΔ, υπέρ της ένταξης στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Από την Ελλάδα υπέρ ψήφισαν η Μπακογιάννη, η Ευθυμίου, ο Σταμάτης και ο Στυλιανίδης της ΝΔ και καταψήφισε η Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ – Όταν ο Σέρβος πρόεδρος έλεγε «ντροπή σου Ντόρα…»

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ψήφισε υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στον οργανισμό, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Από την Ελλάδα υπέρ ψήφισαν η Ντόρα Μπακογιάννη, η Άννα Ευθυμίου, ο Γεώργιος Σταμάτης και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης της ΝΔ και καταψήφισε η Νίνα Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ψηφοφορία έλαβε χώρα μετά από την απόρριψη τροπολογιών που προτάθηκαν από τη Σερβία, Ιταλούς και Ούγγρους βουλευτές, οι οποίες ζητούσαν την ίδρυση της Ένωσης Δήμων με Σερβική πλειοψηφία ως προϋπόθεση για την ένταξη.

Νωρίτερα, η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας και η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχαν επίσης ψηφίσει υπέρ της αίτησης ένταξης του Κοσσυφοπεδίου.

Η πρόταση για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου έλαβε την υποστήριξη της εισηγήτριας Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία στην έκθεσή της τόνισε ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Η τελική απόφαση για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου εναπόκειται στο Συμβούλιο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο αναμένεται να λάβει την τελική του απόφαση τον Μάιο.

Όταν η Μπακογιάννη αμυνόταν υπέρ της εισηγητικής της έκθεσης

Να θυμίσουμε ότι συντάκτρια της έκθεσης ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μάλιστα είχε δηλώσει, απαντώντας στις επικρίσεις που δεχόταν, ότι οι νομικοί επιβεβαίωσαν τη θέση ότι το Κοσσυφοπέδιο πληροί τις βασικές προϋποθέσεις για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η κα Μπακογιάννη, μάλιστα, είχε μιλήσει και για τις χώρες που την επέκριναν για την έκθεσή της, όπου είπε ότι οι επικριτές ήταν κυρίως χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο και πρόσθεσε ότι η έκθεση δεν θίγει το ζήτημα της αναγνώρισης ή μη του Κοσσυφοπεδίου και ότι αυτό το θέμα πρέπει να παραμείνει στην αρμοδιότητα των κρατών

«Για αυτούς, θα ήθελα με όλη μου την καρδιά να είναι ειλικρινείς, γιατί στην πραγματικότητα το θέμα τους δεν αφορούσε ποτέ ποιες είναι, αν έχουν τεθεί, οι προϋποθέσεις για το Κοσσυφοπέδιο. Δεν μπορεί να υπάρχει προϋπόθεση ότι αυτές οι χώρες θα υποστήριζαν μια θετική έκθεση, για τον ίδιο λόγο που η αντίθεσή τους δεν έχει καμία σχέση με το κριτήριο αποδοχής που εξετάζει η έκθεσή μου. Αντιτίθενται στην ίδια την ιδέα του κράτους του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό είναι απαράδεκτο, καταλαβαίνω, και θα ήταν πιο γενναίο εκ μέρους τους να το πουν. Επαναλαμβάνω ξανά: η έκθεση δεν λαμβάνει θέση για την ιθαγένεια. Αυτό δεν ζητήθηκε από την Επιτροπή Υπουργών. Αν ήμουν υποχρεωμένη από την Επιτροπή Υπουργών να πω τη γνώμη μου για την ιθαγένεια, εάν η Επιτροπή Υπουργών ζητούσε τη γνώμη μου ή τη γνώμη μας για την ιθαγένεια, δεν θα λάμβανα ποτέ αυτήν την έκθεση και θα ευθυγραμμιζόμουν με τη σημερινή θέση της Ελλάδας. Αλλά αγαπητοί συνάδελφοι, δεν είναι έτσι και δεν ήταν ποτέ», είχε δηλώσει η κα Μπακογιάννη.

Βούτσιτς: «Ντροπή σου Ντόρα…»

Όταν έγινε η εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, της επιτέθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς υπονοώντας ότι υπηρετεί αμερικανικά και ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα στην περιοχή.

«Οι δυτικές χώρες αισθάνονται μεγάλη πίεση λόγω της προέλασης των ρωσικών δυνάμεων και της αβεβαιότητας για το πώς θα τελειώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία και υφίστανται πίεση από πολιτικά μηνύματα από τη Μόσχα με βάση αυτό που ονομάζεται «προηγούμενο του Κοσσυφοπεδίου». Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, πρόκειται να αφαιρέσουν το Κοσσυφοπέδιο ως πιθανό άσο κάτω από το μανίκι του Βλαντιμίρ Πούτιν και γι’ αυτό στοχοποιούν την Πρίστινα και όσους τους έχουν υποστηρίξει», είπε ο Βούτσιτς.

«Όσον αφορά την Ντόρα Μπακογιάννη …. Θα το ξαναπώ Ντόρα : Ντροπή σας που είπατε ψέματα και για αυτό που κάνατε. Να ντρέπεστε, εγώ γνωρίζω καλά από ποιόν πήρατε εντολή να μην τιμήσετε τις αρχές σας … να ντρέπεστε … μερικοί άνθρωποι είναι άβουλοι». Πιο συγκεκριμένα ο κύριος Βούτσιτς κατηγόρησε την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας πως ως εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης άλλαξε τους όρους στην εισήγησή της έπειτα από ένα τηλεφώνημα και παραιτήθηκε από τον όρο η Πρίστινα να εφαρμόσει πρώτα την «Ένωση Σερβικών Δήμων» (ZSO). Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ξαφνικά μετάνιωσε, ενώ ήταν πολύ σταθερή και δυνατή. Θυμήθηκε ότι η ZSO δεν είναι σημαντικό. Και μετά θυμήθηκε ότι ούτε η απαλλοτρίωση είναι σημαντική. Ξέρω πολύ καλά ποιος έδωσε την εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας και να συμπεριφέρεστε έτσι. Ντροπή σας».

Ο Βούτσιτς, μάλιστα, είχε τότε προειδοποιήσει ότι η Σερβία θα λάβει μια «σοβαρή απόφαση» για το Συμβούλιο της Ευρώπης, εάν αυτός ο ευρωπαϊκός οργανισμός δεχθεί το Κοσσυφοπέδιο ως μέλος.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu