Εχει επωφεληθεί από την άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς κατασκευάζει προηγμένους επεξεργαστές για πελάτες όπως η αμερικανική Nvidia
Η TSMC, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια τσιπ στον κόσμο, είδε τα καθαρά κέρδη της να εκτοξεύονται 60% το α’ τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις της αγοράς καθώς επωφελήθηκε από την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Αναλυτικότερα, τα καθαρά κέρδη της Taiwan Semiconductor Manufacturing, οι πελάτες της οποίας περιλαμβάνουν την Apple και την Nvidia, αυξήθηκαν στα 361,6 δισ. δολάρια Ταιβάν (11,12 δισ. δολ. ΗΠΑ) από 225,5 δισ. δολάρια Ταιβάν ένα χρόνο νωρίτερα.
Αναλυτές που ρωτήθηκαν από την LSEG SmartEstimate, τα τοποθετούσαν στα 354,6 δισ. δολ.Ταιβάν.
Η TSMC, έχει επωφεληθεί από την άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς κατασκευάζει προηγμένους επεξεργαστές για πελάτες όπως η αμερικανική Nvidia.
Ωστόσο, αντιμετωπίζει εμπόδια από την εμπορική πολιτική του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επιβάλει ευρείες δασμολογικές κυρώσεις στην Ταϊβάν και αυστηρότερους εξαγωγικούς περιορισμούς στους πελάτες της TSMC, όπως οι Nvidia και AMD.
Οι έλεγχοι στις εξαγωγές ημιαγωγών ενδέχεται να επεκταθούν τον επόμενο μήνα υπό τους «κανόνες διάχυσης AI» που πρότεινε η κυβέρνηση Μπάιντεν, περιορίζοντας περαιτέρω τις πωλήσεις εταιρειών που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις της TSMC.
Η Ταϊβάν αυτή τη στιγμή υπόκειται σε γενικό δασμό 10% από την κυβέρνηση Τραμπ, ο οποίος μπορεί να φτάσει στο 32% μετά τη λήξη της 90ήμερης αναστολής των «αντιστρόφων δασμών», εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής διαφοροποίησης των εφοδιαστικών αλυσίδων, η TSMC επενδύει δισεκατομμύρια σε υπερπόντιες εγκαταστάσεις, αν και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της παραμένει στην Ταϊβάν.
Σε μια φαινομενική απάντηση στην εμπορική πολιτική Τραμπ, η TSMC ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα επενδύσει επιπλέον 100 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ, πέρα από τα 65 δισ. που έχει ήδη δεσμευθεί για τρία εργοστάσια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Cordia: Τζίρος €149 εκατ. με ζημιές 1,7 εκατ. για τον όμιλο που διαχειρίζεται το fund SMERemediumCap του Νίκου Καραμούζη
- Safe Bulkers, Inc. - Safe Bulkers, Inc. Sets Date for the Third Quarter 2026 Results, Conference Call, and Webcast
- QUALITY AND RELIABILITY Α.Β.Ε.Ε. - ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΑ
- ΠΑΣΟΚ: Τροπολογία για την προστασία των οφειλετών από πλειστηριασμούς χωρίς δικαστική απόφαση
- Ευρωπαϊκές αγορές: Πτωτικό κλείσιμο με πιέσεις σε τεχνολογία και πρώτες ύλες
- Μήνυμα ΔΣΑ σε τράπεζες και funds μετά την απόσυρση του άρθρου 23: «Τέτοιες ρυθμίσεις δεν έχουν θέση στο Κράτος Δικαίου»
- Reuters: Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Τσέλσι διεκδικεί τη διεθνή αυτοκρατορία της Lukoil
- Πετρέλαιο: Υποχώρησαν οι εξαγωγές του Κόλπου τον Οκτώβριο – Στα 17,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








