Η πώληση εντάσσεται σε προκαθορισμένο σχέδιο (trading plan), που είχε εγκριθεί τον Μάρτιο
Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, πούλησε πάνω από 3,3 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας, σε συναλλαγή συνολικής αξίας σχεδόν 737 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με χρηματοοικονομική δήλωση που κατατέθηκε την Τρίτη.
Η πώληση εντάσσεται σε προκαθορισμένο σχέδιο (trading plan), που είχε εγκριθεί τον Μάρτιο και επιτρέπει στον Μπέζος να διαθέσει έως και 25 εκατομμύρια μετοχές της Amazon έως τον Μάιο του 2026.
Παρότι αποχώρησε από τη θέση του CEO της Amazon το 2021, ο Μπέζος παραμένει εκτελεστικός πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της εταιρείας. Τα τελευταία χρόνια προχωρά συστηματικά σε ρευστοποιήσεις μετοχών, ακολουθώντας παρόμοια στρατηγική και το 2024, όταν πούλησε μέχρι και 50 εκατομμύρια μετοχές έως τον Ιανουάριο.
Ο Μπέζος έχει δηλώσει ότι προορίζει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως από πωλήσεις μετοχών της Amazon για να χρηματοδοτήσει την Blue Origin, την εταιρεία του στον χώρο της διαστημικής εξερεύνησης. Παράλληλα, έχει διαθέσει μετοχές στο κοινωφελές του ίδρυμα Day 1 Academies, που δημιουργεί δίκτυο νηπιαγωγείων Montessori σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ.
Η πιο πρόσφατη πώληση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τον γάμο του με τη Λόρεν Σάντσες, σε μια τριήμερη, πολυτελή τελετή στη Βενετία, με πλήθος διασήμων καλεσμένων και κόστος που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια δολάρια. Η εκδήλωση προκάλεσε αντιδράσεις από κατοίκους της πόλης, λόγω των μέτρων ασφαλείας και της επιβάρυνσης στον ιστορικό αστικό ιστό.
Ο Μπέζος κατατάσσεται πλέον τρίτος στον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, με καθαρή περιουσία που υπολογίζεται στα 240 δισ. δολάρια. Μπροστά του βρίσκονται ο Ίλον Μασκ της Tesla (363 δισ. δολάρια) και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta (260 δισ. δολάρια).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Το Χιούστον “φλέγεται” αλλά το πάθος των οπαδών για το Μουντιάλ νικά τον καύσωνα του Τέξας
- Επενδυτική συμφωνία 18 δισ. λιρών μεταξύ Βρετανίας και Ιαπωνίας
- Οριστικό μπλόκο από την Πιονγιάνγκ στις συνομιλίες για τα πυρηνικά
- Ριζικές αλλαγές στο Xbox εξετάζει η Microsoft με φόντο τρία σενάρια αναδιάρθρωσης
- Μήνυμα Μητσοτάκη για τις πολεοδομίες: Δεν υπάρχουν άβατα και ανέγγιχτοι
- Κάλπες στην Ελβετία για το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου ορίου στον πληθυσμό
- Ιαπωνική απόβαση στη Γροιλανδία για τα πολύτιμα μέταλλα του μέλλοντος
- Ιστορική πρεμιέρα για το Κουρασάο με τη Γερμανία και μεγάλο ντέρμπι στο Ολλανδία-Ιαπωνία
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








