Πολιτική

Νέα εμφάνιση Πατέλη για το «τέλος κατά φυσικών καταστροφών»: Θα είναι «δίκαια κατανεμημένο»

Κυβερνητικό αλαλούμ, καθώς για ένα «δίκαια κατανεμημένο τέλος» μιλά ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, παραπέμποντας στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο - Ο ίδιος είχε προτρέξει μετά τις φυσικές καταστροφές τη Δευτέρα, να δηλώσει στο Bloomberg, εσφαλμένα, ότι οι φυσικές καταστροφές δεν θα επηρεάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους.

Θα υπάρξει ένα τέλος για την αύξηση των πόρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι φυσικές καταστροφές, το οποίο θα είναι δίκαια κατανεμημένο, ανέφερε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, παραπέμποντας στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Η διατύπωση αυτή μοιάζει να έρχεται σε αντίθεση με τοις χθεσινές διαρροές του Μαξίμου που έκαναν λόγο για τη δημιουργία ενός «κουμπαρά» στον προϋπολογισμό με εθελοντική συμμετοχή «πρωτίστως από τους έχοντες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκέψεις για φόρο κλιματικής αλλαγής

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσες δημοσιονομικές ανάγκες και μελλοντικά οι επιπτώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα

Σύμφωνα με τον Αλέξη Πατέλη θα υπάρξει μια αύξηση του αποθεματικού του ποσού που διαθέτει κάθε χρόνο το κράτος για φυσικές καταστροφές. Εδώ μπαίνει η επιβολή ενός τέλους υπέρ αυτού του ταμείου. Ο ίδιος είπε ότι πρέπει να αλλάξει η συμπεριφορά μας και να δούμε και το ζήτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης. «Δεν είναι εύκολο, δεν είναι και η λύση στο πρόβλημα, οι υποδομές κοστίζουν όμως έχει και μια διάσταση δικαιοσύνης και η υποχρεωτικότητα μπορεί να οδηγήσει και σε χαμηλότερο κόστος ασφάλισης», είπε χαρακτηριστικά.

Η προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, η προστασία τους και η κρατική αρωγή, τόνισε κ. Πατέλης και σημείωσε ότι το κόστος για τις συνέπειες της κακοκαιρίας χωρίζεται σε τρία σκέλη, πρώτον την κρατική αρωγή που θα ανακοινωθεί αφού γίνουν οι αιτήσεις των πληγέντων, δεύτερον την αποκατάσταση των υποδομών και τρίτον τα έργα που πρέπει να γίνουν ώστε να θωρακιστεί η περιοχή στο μέλλον.

Όπως είπε ο κ. Πατέλης και στα τρία θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός το Σάββατο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Εξήγησε ότι οι πηγές που θα βρει η κυβέρνηση τα χρήματα είναι η Ευρώπη, από όπου προέρχεται και το μεγαλύτερο ποσό και στο πλαίσιο αυτό έγινε και η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Κομισιόν την περασμένη Τρίτη, οι εθνικοί πόροι μέσω του προϋπολογισμού, που ανακοίνωσε ο κ Χατζηδάκης, ενώ θα υπάρξει αύξηση του αποθεματικού ποσού που δαπανάται κάθε χρόνο για τις φυσικές καταστροφές.

Αναφερόμενος στις δαπάνες για την κακοκαιρία Daniel, σημείωσε ότι θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια γιατί κάποια έργα θα χρειαστούν κάποια χρόνια ώστε να ολοκληρωθούν.

Ο κ. Πατέλης τόνισε ότι παράλληλα υπάρχει και η διάσταση των αγορών και τς δημοσιονομικής αξιοπιστίας. Όπως σημείωσε κερδίσαμε την επενδυτική βαθμίδα που ήταν μεγάλος στόχος. Πρόσθεσε ότι η επενδυτική βαθμίδα φέρνει και υποχρεώσεις και τη σφραγίδα της αξιοπιστίας καθώς όταν ένας επενδυτής βλέπει την Ελλάδα πρέπει να σκέφτεται ότι είναι μια αξιόπιστη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε δε θα αναθεωρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2023 και το 2024, καθώς όπως είπε, θα ήταν κρίμα να χάσουμε την αξιοπιστία μας τόσο γρήγορα.

Την περασμένη Δευτέρα ο κ. Πατέλης είχε δηλώσει στο Bloomberg ότι οι φυσικές καταστροφές δεν θα επηρεάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους. Φαίνεται όμως ότι επηρεάζουν και τους δημοσιονομικούς στόχους – αφού θα χρειαστεί νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός – και συνολικά τη δημοσιονομική πολιτική με νέο φόρο και ανακτανομή – αναβολή μέτρων ελάφρυνσης των πολιτών όπως η μη παράταση του market pass.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu